Kalbimin Sultanı 6. bölüm özet. Anna; cariyeleri ayaklandırıyor

Anna'nın kendisi ile ilgili sırrın söylediğini duyan Sultan Mahmut derhal kızla konuşur. Onun ağzından da bunun doğru olduğunu duyunca derhal derslere son verirken Anna'nın hususi odasını da iptal eder. Diğer kızlarla taşlıkta yatacaktır. Anna pes etmez ve kendisi ile görüşmek istemeyen Sultan Mahmut ile konuşmak için inatlaşır. Sonrasında anlar ki Sultan kızgın değil; kırgındır.

Bu arada cariyelere çıkan yemekler çok kötüdür. Şilteleri eskimiştir. İstedikleri saatte yatıp kalkamamaktadırlar. Ve onlardan sorumlu Cevri kalfa da kendilerini dikkate almamaktadır. Anna duruma el koyar ve haremde isyan başlatır. Kızlarla açlık ve iş yapmama eylemi başlatır. Sultan Mahmut'un da bazı isteklerini haklı bulmalarıyla isyanda istekler 2 - 2 berabere şekilde gerçekleşir.

Sefir Dimitri geçen bölüm Anna'nın mektubunun Mahmut'un eline ulaşmasına engel olmuştu. Ancak kıza hem ceza hem de göz dağı olarak babasının bir araba kazası geçirmesini emreder. Babasının kaza geçirdiğini duyan Anna yüreği ağzında babasına gittiğinde Dimitri'nin kendisine verdiği yeni görev ile ve göz dağıyla sarsılır. Mora isyanının bastırılması için askerlere giden mühimmat yüklü geminin adını öğrenmesi gereklidir.

Sefir Dimitri sözünü dinlemeyen silah mühendisini evindeki hizmetçi aracılığıyla zehirletir. Çizimleri yok eder. Kızlar Namık paşaya aşk mektubu yazıp buluşmaya çağırır ama altına isim yazmayı unutur. Namık paşa da mektubun Esma Sultandan olduğunu zannedip bekler. Kadın gelmediğinde de Esma Sultana gidip hesap sorunca O da Namık Paşayı kıskanır ve mektubu kimin yazdığını merak eder.

Esma Sultan'ın tahta geçmek için yeni planı yeniçerilerin isyan etmesidir. Bunun için Halet efendi silah imalatı için gerekli olan parayı temin etmek için Sultana bir fikir ileri sürer. Ölmüş olmasına rağmen veya yaşasa da savaşa gitmeden maaş alan yeniçerileri saptayıp paralarının kesilmesini önerir. Sultan Murat bunu kabul eder ve her tarafa haber yollar. Bu Esma Sultan'ın ve Halet'in beklediği fırsattır.

Kızlar bir büyüğe sormaya karar verip Esma Sultana gidip açılırlar. Esma zorlukla normal karşılayabilir. Kızlara Sultan Mahmut'a bu konuyu açacağına dair söz verir. Ancak tek şartı bunu kendisinden başka kimseye anlatmamalarıdır.

Sultan Mahmut ise yeniçerilerin isyan hazırlığında olduğunun farkındadır. Onların arasına casus yerleştirmeyi planlar ve aklına Civanmert gelir. Çocuk elinden geleni yapıp bilgi toplamaya çalışır. Bir hainin ismini öğrenen Namık paşa derhal adamın peşine düşer. Toplanılan yeri gözetlemeye başladıklarında diğer ağalara ulaşırlar. Sultan Mahmut hemen bu toplantıya katılanları tek tek evlerinden toplatır. Sabah olduğunda başkanlarının alındığını gören yeniçeriler ayaklanma hazırlıklarına başlarlar. Esma bunları görüp sevinir.

Anna Sultanın bir konuşmasını şans eseri dinleyerek silah yüklü geminin adını duyar. Bir kağıda bu ismi yazar ve Dimitri'nin söylediği yere bırakmaya niyetlenir. Ancak bırakamaz. Hoşyar sultan ise kızın bahçede kuyu etrafında toplandığını görüp bir anlam veremez ama orada beklemeye devam eder. Anna gece uykusunda babası ile ilgili kabus görüp uyanır ve geminin adını yazdığı notu kuyunun oraya bırakır. Hoşyar bunu görür ve notu alır.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder