Kalbimin Sultanı 4. bölüm özet. Anna'nın itirafı neyle ilgili

Geçen bölüm sonunda Anna ve Sultan Mahmut öpüşmesinin rüya olduğunu öğreniriz. Anna bu gördüğü rüya üzerine kendi kendisine Hünkar'dan uzak durma kararı alır. Yakalanan ve sonrasında yaralanan Aksak Arif'in durumu iyi değildir. Geçen bölüm hekim başı bunu Hünkara anlatırken orada bulunan Anna; bildiği bir merhem olduğunu söylemişti. Bu bölüm hünkar Anna'dan bu merhemi yapıp tatbik etmesini söyler. Merhem iyi bir sonuç verince Sultan yenisini yapmasını ister. O da Cevri kalfa ve Amber ağa ile çarşıya biten otları almaya gider.

Esma Sultan ise Arif'in konuşacağından endişeli bir önceki planının başarısızlığını iyice örtme telaşındadır. Halet efendi ise önce Esma sultanı başa geçirmek; ardından onunla evlenme planları yapmaktadır. Namık paşa akşam vakti Esma Sultana gider. Hislerini anlatıp geçmiş için af dileyip öper ama Esma sultan adama kızıp hakir görür

Hünkar derhal Musa ve Namık Paşa'yı payitahtta kahvelere göndererek Aksak Arif'in konuştuğunu; suçluların adını söylediği yalanını söylerler. Onları duyan Fettah'a hemen haber getirirler. Fettah da hemen Halet efendi ile konuşup Esma sultandan para istediğini söyler. Ancak Esma sultan Halet'e Fettah'a para vereceğini söyleyip buluşmasını sonrada öldürmesini emreder. Halet; adamı kayıkta vurup denize atar. Fettah ağa ölmez; sahile vurur. Sahilde onu yaşlı bir çift bulup tedavi eder.

Aksak Arif'in susturulmasından endişelenerek; Sefir Dimitri gibi pek kişinin saraya giriş çıkışı engellenmiştir. Dimitri; Anna'yla konuşup Aksak Arif'i zehirlemesini istemeyi planlar. Saraya giremediği için kızı merhem yapmak için gittiği baharatçıda yakalayıp tehdit edip kıstırır. Anna'ya bir zehir verir ve Arif'e içirmesini ister. Kız yapamaz ama adam son anda hünkara Fettah'ın adını vererek ölür. Adamı öldüremeyen Anna hünkara casus olduğunu itiraf edecekken zaten öldüğünü duyunca vazgeçer. Ama babasına yazdığı mektup odasında kalır.

Saliha yemek yemesine rağmen yemiyormuş gibi yapar ve ardından bayılıp herkesi endişelendirir. Kızın evinde yemek bulurlar. Hünkar babasının öfkelenir. Kızını Edirne'ye sürgüne yollama kararı alır. Anna son bir kez daha konuşsa da kız özür dilemez ve vedalaşıp yola çıkar. Yolda arabası ve adamları saldırıya uğrar. Haydutların elinden onu Civan Mert isimli bir delikanlı kurtarır. Saliha mücadele sırasında bayılınca kızı eve götürürler Saliha ise kendisine gelmesine rağmen hafızasını yitirmiş numarası yaparak bu fakir anne oğulla kalır.

Payitahta Rus bir abi kız kardeş gelir. Hünkarın istediği gibi bir silah yapması için saraya davet edilirler. Hünkar; mühendis abi ve kardeşine tercüman olarak Anna'nın da bulunmasını ister. Ancak onlar orta derecede türkçe bilmektedirler. Kız kardeş hünkara alenen asılır. Anna ona laf sokup kıskançlık krizine girer. Hoşyar sultan da bu davete Anna'nın gitmesine ve ona özel elbiseler dikilmesine kızar. Anna'nın odasını arayıp babasına yazdığı itiraf mektubunu bulur



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder