Kalbimin Sultanı 5. bölüm özet. Sultan Murat mektuba ne tepki verecek

Hoşyar Sultan odasına girdiği Anna'nın babasına yazdığı ve casus olduğunu itiraf ettiği mektubu alır. Fakat Rusça olduğu için okuyamaz. Yaşlı bir öğretmenden mektubu tercüme etmesini ister. Anna da yardımcısından Hoşyar'ın odasına girdiğini öğrenince hemen mektuba bakar ve yerinde olmadığını fark eder. Hoşyar'dan mektubu vermesini ister ama tabi ki alamaz. Kadını takip ettiğinde öğretmen ile mektubun tercümesi ile ilgili konuştuğunu duyup adamın odasını arar ama bulamaz.

Anna'nın kendisine yakın davranan Rus mühendisin kız kardeşinden kıskandığını fark eden Sultan Mahmut bu durumdan hoşnuttur. Kızının Edirne sarayına ulaştığı haberinin gecikmesi Sultan Mahmut'u endişelendirir ve araştırtır. Kızı götüren adamların başına gelenleri öğrendiğinde sarayda telaş ve endişe başlar. Saliha'nın annesi yıkılır. Sultan Mahmut kendisini suçlar. Kendisini suçlayan başka biri daha vardır. Anna. O da eğer saraya gelmeseydim Saliha'nın başına bunlar gelmeyecekti diye düşünüp kendisini kahreder.

Civanmert ile panayırı gezen Saliha derslerden ve yasaklardan uzak olduğu için bu saklandığı köy hayatından memnundur. Fakat annesi ve kendisi çalışırken kızın keyif çatmasına sinir olur ve Saliha'yı çalıştırır. Saliha dayanamayıp evden kaçıp evine dönmeye çalışır.

Fettah ağa ise gittikçe iyileşir. Adamı bulmak isteyen Sultan Mahmut her yere haber salar. Yakalayana ödül vereceğini söyler. Fettah ağa kendisini iyileştirenleri öldürüp kaçar. Yolda Saliha Sultanı görüp kaçırmaya çalışır. Neyse ki Civanmert adama engel olur ama kızla tartıştığı için elinden kaçırır. Saliha sultanı saraya ailesine götürür. Herkes kızı gördüğü için sevinçlidir. Akıllanan kız muallimesinden özür diler.

Sultan Mahmut kızdığı Halet efendiyi toplantılara almadığı gibi konuşma taleplerini de reddeder. Halet ise Fettah'ın ölmediğini duyduğunda endişeye kapılır. Esma Sultanın köşkünde konuşurlarken Fettah elinde silahla çıkıp gelir ve ikiliyi öldürmekle tehdit eder. Esma'nın annesi adamı kafasına vurup bayıltır. Esma da adamı öldürür. Halet efendiyi bacağından vurur ve Fettah'ın cesedini saraya götürüp itibarını geri kazanmasını planlar. Plan başarı ile sonuçlanır ve Halet görevine geri döner.

Anna Rusya'dan gelen silah tasarımı yapan kişilerle tüm toplantılara gider. Sultan Mahmut'un yeni bir silah imal ettirmek için fabrika kurması hem Dimitri'yi hem de yeniçerileri huzursuz eder. Esma sultan bir hamle daha yapar ve yeniçerilerin bu huzursuzluğunu alevlendirip isyan çıkarmayı planlar

Anna mektuptan Dimitri'ye bahsedince adam hemen mektubu tercüme edecek olan yaşlı adamın evine adamını yollayıp mektubu değiştirir. Tesadüf eseri mektup Sultan Mahmut'un eline geçer ama içinde babasına özlemi, saraya alıştığı ve hünkarın azametinden etkilendiği yazmaktadır. Bu Anna'yı şaşırtır; Sultan Mahmut'un hoşuna gider. Ancak Hoşyar sultan hem hünkarın karşısında küçük durumun düşmüş hem de muallimeden kurtulamamıştır. Baş ağrıları tutar ve yatar

Anna hünkardan hat sanatı için ders almaya başlar. Kalemi tutarken yakınlaşmalarından etkilenen kız dışarı yine kızarmış çıkınca Amber ağa kıza yine imalarda bulunur. Anna da dayanamaz ve hünkarla aralarında sadece Frenkçe öğrenme münasebeti olduğunu söyler. Amber ağa da bu sırrı haline acıdığı Hoşyar'a anlatır. Hoşyar ise bunu hemen hünkara yetiştirip bu sırrı söyleyen Anna'ya kızmasını ve böylece kadından kurtulmayı düşünür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder