Bayat ekmeği tazelemenin yolu!

Türkiye'de her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Uzmanlara göre, soğuk ekmek, ‘bayat ekmek’ anlamına gelmediği gibi, ısıtıldığında tekrar yumuşaklığını ve lezzetini de kazanıyor. Ekmeği tekrar tazelemenin yöntemi ise su buharına yeniden tutmaktan geçiyor.

İyi ekmek nasıl anlaşılır?

Türkiye’de oldukça fazla tüketilen ekmeği alırken bazı özellikleri göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydeden Bektaş, bir ekmeğin iyi olup olmadığını anlamanın kolay olduğunu dile getirdi. İşte iyi emeğin anlamanın tüyoları: "İyi ekmeğin üst kabuğu kızarmış, alt kabuğu ise düz ve açık renktedir. Ekmek kabuğunun üstünde kabarcıklar ve şişlikler bulunmamalıdır. Bütün yüzeyin görünümü aynı olmalı ve kabuğunun kesinlikle yanmamış olması gerekmektedir. Çünkü ekmeğin üstünün yanık olması, fazla ısıya maruz kalıp çok çabuk kızardığını, içinin ise hamur kaldığını gösterir. Ayrıca tadının ekşi ve yapısının esnek olması gerekir."


Bir dilim ekmekte 1 gram yağ var

Bir adet ekmek için gerekli buğdayı harmanlamak yalnızca 9 saniye sürdüğünü vurgulayan BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, ortalama olarak bir dilim ekmeğin yalnızca 1 gram yağ içerdiğini söyledi. Bektaş şöyle devam etti: "1 bushel buğdaydan, 73 adet, 450 gramlık ekmek üretilebilmektedir. Ekmek, her ırk, kültür ve dindeki insanların ortak olarak tükettiği tek gıda maddesidir. Türkiye Fırıncılar Federasyonu verilerine göre, Türkiye'de her gün 6 milyon ekmek israf ediliyor. Biz ekmeğin taze kalmanın yöntemlerini kullanırsak ekmeklerimiz bayatlamaz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder