Kuruluş Osman 9.bölüm özet. Gündüz bey pusuya düşüyor

Kayı otağına gelen Alişar; Osman'ı sorgulanmak üzere alıp götürür. Samsa bey ve alpleri yolu kesip Osman beyi kurtarırlar. Osman bağlıyken Alişar'ın adamlarından sancak beyine gelecek olan altınların varlığını duyar. Osman'ın alpleri kervansaraya gidip moğolları öldürüp Alişar'a verilecek olan altınları alır.

Alişar Yenipazar'a baskın olduğunu ve adamlarının öldürüldüğünü öğrenir. Edebali ile gidip konuşmaya olayı soruşturmaya çalışır ama düzgün cevap alamaz. Çıkarken gördüğü Bala'yla konuşur. Bala Osman'ın onun elinden kurtulduğunu duyup endişelenince babasından azar işitir.

Salvador ise başındaki Bamsı'nın söylediği kelimeyi Şahadeti getirir ve Müslüman olur. Osman; adamı öldürmeden Bamsı'ya yetişir.

Osman; Alişar'ın konağına gelir. Orada Sofia da vardır. Salvador Yenipazar baskının Sofia ve Yannis'in emriyle yapanın kendisi olduğunu iddia eder. Alınan altınların da kadının gizli yerinde olduğunu söyler. Sofia köşeye sıkışınca kaçmaya çalışır ama başaramaz. Salvador Sofia aleyhine tanıklık yapacağını söyler. Alişar Sofia'yı zindana atar.

Kervansaraydaki adamlarının öldürülüp altınlarının alındığını duyan Alişar çok öfkelenir. Efendi Yannis de kızı Sofia'nın zindana atılmasına öfkelidir. Bir adamı gelip kervan saraydaki altınları alanın Osman'ın alpleri olduğunun haberini verince Yannis hemen kervansaraya gider. Kendisini mümeccim gibi tanıtır. Alişar; altınları alanın Kayılar olduğunu öğrenir

Diğer tarafta Yannis'ten aldığı emirle Nizamettin prenses Sofia'nın zindandan kaçmasına yardım eder. Kendisini mümeccim olarak tanıtan Yannis bunu önceden Alişar'a söyler. Alişar Sofia'yı zindanından kaçıran adamlarına kızar ama ona bunu önceden haber veren mümeccimden de etkilenir. Onu bulmaları için adamlarını yollar

Osman Bala hatunla konuşmak ister. Kız da o an yanındaki Aygül'e inat; babasının görüşme dediği Osman'la buluşur. Babası bunu duyunca kızını azarlar. Bala da babasını üzdüğü için üzgündür.

Dündar bey sürekli karşısına çıkan Alişar'a kızı Aygül'ü vermemeyi düşünmeye başlarken Osman'ı yanına alıp beyliğini pekiştirmeyi planlamaktadır. Osman da Aygül'ün yanar döner Alişar'a verilmemesi gerektiğini düşünmektedir. Dündar bey obada yeni bir görev dağılımı yapar. Gündüz vergilerden, Batur alplerden sorumludur; Osman'a ise bey yardımcılığı vazifesini verir.

Osman'ın adamları çoktan Alişar'dan aldıkları altınları bölüştürüp fakir fukaranın kapılarına dağıtmaya başlamıştır. Alişar Edebali'yi ziyaret eder. Önce ortaklık teklif eder; ardından Şeyhten kızını ister. Şeyh; kızının ona göre olmadığını söyleyip reddeder. Aynı anda Dündar bey de Osman'a kızı Aygül'ü Alişar'a vermemek için kendisine vermek istediğini söyler.

Gündüz pusuya düşer. Oklarla yaralanır. Obaya getirilir. Okları çıkarmayı başarırlar. Osman ve Dündar öfkeden deliye döner. Tedbirleri, nöbetleri sıklaştırırlar. Kaleden saldırı olsa herkesi öldüreceklerini bunu bir göz dağı olduğunu fark ederler. Buna cesaret edebilecek tek kişi Alişar'dır ama neden olduğunu anlayamazlar. Osman ise altınlarını aldığı için bunu yapanın Alişar olduğundan emindir. Alpleriyle obadan öç almak için çıkar




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder