Kuruluş Osman 10.bölüm özet. Moğol komutanı Söğüt'e geliyor

Alişar; babasından olumsuz cevap almasına rağmen Bala'ya da niyetini açar. Hatta çizgiyi aşan bir ısrarda bulunur. Sonra da Kayı obasına gidip Osman'ı altınlarını çalmakla suçlar. Ardından altınların 2 katını yarına kadar ister. Eğer altınları gelmezse Kayıları darmadağın edeceğini söyleyip öfkeyle çıkar. Hiçbir şeyden habersiz Dündar bey çaresiz öfkeli kalakalır

Osman; Samsa çavuşun oluşturduğu mağaradaki cephaneliğe gider. Kaleye gidip ondaki altınları alıp Alişar'a götürmek için plan yaparlar. Müslüman olduktan sonra Sıddık ismini almış olan Salvador; gizli bir geçitten bahseder. Tüm planı bunun üzerine kurarlar.

Dündar bey de otağında beylerini toplayıp durumu anlatır. Alişar'ın altınlarını toparlamak için obadaki tüm altına dönüşecek satılacak malların dökümünün yapılmasını ister. Osman da amcasına gelip altınları ertesi güne kadar getireceğini söyler. Dündar'ın bulduğu altınlar çok azdır. Çaresiz Osman'ı beklemeye başlarlar.

Alişar Abdul isimli kahin zannettiği Yannis'i konağına çağırır. Sofia'yla birlik olursa gücünün artacağının kehanetini söyler. Alişar buna inanır. Kaleye gidip kadınla müttefiklik için el sıkışır. Osman gizli bir yerden onları izlemektedir. Kayıları yok etmek, Şahy Edebali'yi aradan çıkarmak için pazarlık yapıp el sıkışırlar.

Bala hatun Kayı kadınlarına Gündüz'e geçmiş olsun demek için gelir. Aygül gene laf sokar.

Salvador gizli geçitlerden onları hazine odasına kadar sokar. Kapıdaki nöbetçi fark edince altınları taşımaya başlarlar. Salvador bir sandık altını çalar. Geçide çıkan kapıyı kilitler. İhanet etmiştir. Sofia'nın da hazinesine girildiğinden haberi olup adamlarıyla kapıya yüklenir. Alpler arada kalmıştır. Neyse ki Osman gelip alttan kapıyı açar ve taşıyabildikleri altınlarla kaçarlar.

Akça derviş Alişar beyin konağına Edebali'nin emriyle gelir. Köşkü çini işlemek için ölçü almak istemektedir. O sırada orada mümeccim kılığında gezinen Yannis'i görür. Konaktan gidip bunu söyleyemeden Nizamettin; Derviş ve yanındakileri haince öldürür. Konağı gözleyen Osman'ın bir adamı kanları görür.

Kayı obasına gelen Alişar; altınlarını ister. Osman gelip altınları verir ama Alişar'la restleşirler. Ardından Söğüt'e gelen moğollar saldırıp sivil asker herkesi kılıçtan geçirirler. Sonrasında Kayı obasına gelen başka moğollar Dündar'ın ve diğerlerinin karşısına dikilir. Gündür ve Dündar'ı kelepçeleyip komutan Balgay'a götürürler.

Söğüt'e alpleriyle gelen Osman beyle de konuşmak ister. "Ya benim elimden öl ya cihanı titret" der.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder