Magnometreyiyi nedir ve Kim buldu?

Magnometreyi nedir? Kim buldu 


Magnometre, (Manyetometre) manyetizmayı ve manyetik alanın yoğunluğunu ölçmeye yarayan bir alettir. İlk magnetometre Carl Friedrich Gauss tarafından 1833 yılında icat edildi. 19 yüzyılda bir çok gelişme kaydedildi.
Manyetometreler, dünyanın manyetik alanının ölçülmesinde ve çeşitli türdeki manyetik anomalileri tespit etmek için jeofiziksel araştırmalarda yaygın şekilde kullanılır. Magnometre, ortamdaki demir cevheri oranına göre çalışır.  Dünyanın manyetik alanındaki düzensizliği ile bir manyetometre demir, bakır cevheri gibi metal yeraltı kaynaklarının nerede olduğunu tespit edilebilir. Ayrıca, denizaltıları tespit etmek için orduda da kullanılırlar.
Birleşik Devletler, Kanada ve Avustralya gibi bazı ülkeler, daha hassas manyetometreleri askeri teknoloji olarak sınıflandırmakta ve dağıtımlarını kontrol etmektedir. Magnetometreler metal dedektörleri olarak kullanılabilir: sadece manyetik (demirli) metalleri tespit edebilir, ancak bu metalleri geleneksel metal dedektörlerinden çok daha büyük bir derinlikte algılayabilirler; Bir metal dedektörü menzili nadiren 2 metreden fazla ise onlarca metre büyüklüğünde arabalar gibi nesneleri algılama yeteneğine sahiptirler.
Son yıllarda magnetometreler, çok düşük maliyetle tümleşik devrelere dahil edilebilecek kadar minyatürize edilmiş ve cep telefonları ve tabletler gibi tüketici cihazlarında pusula olarak kullanılmaktadır.
Manyetometre ile günlük hayatta en fazla karşılaştığımız alanlardan biri de güvenliktir. Havaalanları, emniyet kontrol noktaları, alış-veriş merkezleri yani toplu alanlara giriş yapanların üzerinde silah vb. metal olmadığı taranır. Eğer kontrol noktasından giriş yapan kişinin üzerinde manyetik bir nesne varsa, kontrol noktasından geçerken manyetik cisim alanda bozulmaya yol açar ve bozulma tespit edildiğinde alarm çalar.

Proton manyetometresi (proton precession magnetometer, PPM) olarak da bilinen proton magnetometre, yeryüzündeki manyetik rezonansı (EFNMR) kullanarak, yeryüzünde ve denizde demirli cisimlerin bulunmasını ve küçük yeryüzü manyetik alan değişimlerini ölçmek için kullanılır. Karasal arkeolojide çöken duvarların ve binaların konumlarını haritalamak için, bazen rekreasyonel dalış için gemi enkazlarını bulmak için kullanılmaktadır.
Maden araştırmasında PPM’ler yaygın olarak kullanılmıştır. Zamanla  daha hızlı ve daha hassas şekilde ölçüm yapan Overhauser efektli manyetometreler ve alkali buhar (sezyum, rubidyum, potasyum) veya helyum manyetometreleri ile yer değiştirmiştir.
Manyetometre’nin çalışma prensibi ile define avcıları yer altında gizlenmiş olan değerli cevherleri bulabilmektedir. Ayrıca yer altına gizlenmiş mayınları bulmaya yarayan mayın dedektörleri manyetometre’ye bir örnektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder