Ruj Nasıl Yapılır?

Ruj Nasıl Yapılır?




Ruj, dudağa renk vermesi için kullanılan ve içinde pigmentler, yağlar, balmumu ve yumuşatıcı maddeler içeren bir kozmetik ürünü. Çeşitli renklerde, ışıltılı, simli olabilir. Makyaj ürünlerinin en çok tercih edilen ürünüdür. Ruj kelimesi Fransızcada “kırmızı” anlamına gelen “rouge” kelimesinden gelmektedir. Rujun içinde ozokerit, lanolin ve ceserin mumları, balmumu, kastor yağı, beyaz mineral yağı, lanolin yağı, hidrolenmiş bitkisel yağlar, oleil alkol ve bromo asitler bulunmaktadır. Dünyada her üç kadından biri ruj kullanmaktadır ve hayatı boyunca bir kadın ortalama altı gram ruj yutmaktadır.
Ruj yemek zararlımı?
Ruj yapımında kullanılan bütün maddeler iyi bir şekilde testlerden geçirilir ve ancak insan sağlığını tehdit etmedikleri durumda kullanılırlar. Kozmetikte kullanılan tüm hammaddeler bu anlamda kontrole tabidir. Bir ruj ortalama 5 gr ağırlığındadır. Günde 3 defa dudaklarını boyayan bir kişi yaklaşık 16 mg ruj tatbik etmektedir. Dudak kalemi neden önemlidir?İlk olarak dudak kalemi dudaklara şekil verirken rujun dudak kenarlarında birikmesini ve akmasını engeller. Dudak kalemi yardımıyla dudaklarınıza şekil verebilirsiniz. Dudak makyajının doğal bir görünüm sergilemesi için kalem rujla aynı renkte veya rujdan bir ton koyu renkte olmalıdır. Dudaklar kurursa ne yapmalıyız? Çatlamış dudaklarınıza ruj sürmek zorundaysanız, önce bir nemlendirici krem uygulayın ve daha sonra rujunuzu tatbik edin. Rujlarınızda Vitamin E var ise dudak çatlamalarınıza iyi gelecektir.
Tüm formüller birbirine benzerse fiyatları neden farklı?
Formüllerde ana yapı birbirine benzer. Sadece oranlar değişir. Buna rağmen içerikte kullanılan, bitkisel malzemeler, vitaminler, filtre oranları, boya yüzdeleri, kullanılan sedefler formülde fiyat farklılığı oluşturur. Bunun yanı sıra aynı yapıda iki ürün arasındaki fiyat farkı tamamen ambalajdan kaynaklanır. Parlak, şık bir ambalaj maliyette ciddi br yer tutar.

Ruj Neden İmal Edilir?

Yukarıdaki ana malzemelere ek olarak rujun özelliğine göre farklı maddeler kullanılabilmektedir. Örneğin rujun parlamasını sağlayan ve “inci özü” başlığıyla satılan rujlar incilerin ezilmesinden elde edilen tozla değil, ringa gibi parlayan balıkların pullarından üretilir. Yumuşatıcı özellikli rujlarda genellikle jojoba yağı, E vitamini, shea yağı kullanılır. Ayrıca pek çok ruj papatya yağı, zerdeçal özü, aloe vera, shea yağı ve pancar özü gibi organik maddeler içerir.
Bir rujun ağrılığının yaklaşık %60’ını balmumu ve yağ oluşturur. Hint yağı dışında ruj üretiminde en çok kullanılan yağlar; kakao yağı, bitkisel yağlar, lanonin ve mineral yağdır. En sık kullanılan balmumu türü ise, Brezilya’ya özgü palmiye ağaçlarından elde edilen “Carnauba ” balmumudur. Bu balmumunun daha ucuz alternatifi ise kadelilla balmumudur.
Rujun makyaj malzemesi olarak ilk kullanımı 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Eski Mısır’da ve Babillerde balmumu ve kırmızböceği kullanılarak kırmızı parlak renkli rujlar kullanılıyormuş. Katı ruj ise ilk kez, Arap Endülüs kozmetikçi Ebu’l-Kâsım el-Zehravi tarafından üretilmiş. Ruja, bir makyaj malzemesi olarak popülerliğini ise Kraliçe Elizabeth kazandırmış.
Çok eski bir makyaj ürünü olan ruj, son 15-20 yılda, üretiminde kullanılan malzemeler nedeniyle pek çok tartışmaya konu olmuştur. Ruj imalatında kullanılan bazı hayvansal yağlar çevre örgütleri tarafından şiddetle eleştirilirken, bazı içeriklerin kansere ve zehirlenmelere yol açtığı söylenmektedir. Bu maddelerin çoğu ABD ve Avrupa Birliği tarafından yasaklanmıştır ancak ülkemizde satılan rujların içeriği hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir belge bulunmamaktadır.

Bazı Rujlarda Kullanılan Tehlikeli Maddeler

Ruj satın almadan önce içindekiler bölümünü okuyarak aşağıdaki maddeleri içerip içermediğini öğrenebilirsiniz. Marka jus satın aldıysanız internette aratarak içindekileri detaylı olarak görebileceğiniz sitelere ulaşabilirsiniz. Aşağıda listelenen maddeler sağlığa zararlıdır.
Kurşun: Kurşun sindirildiğinde, kısırlık, anemi, kanser, öğrenme güçlüğü ve davranış bozukluklarına yol açabilir. 2007 yılında ABD’de yapılan bir araştırma ülkede satılan rujların %60’ının kuruşun içerdiğini ortaya koymuştur.
Katrandan Türetilen Boyalar: “Red#40” adlı renklendirici kömür katranından elde edilir ve yutulduğunda mide bulantısı, baş ağrısına ve cilt tahrişine yol açabilir. Ayrıca alüminyum, baryum, potasyum ve stronsiyumdan elde edilen renklendiricilerin kullanıldığı rujlar cilt tahrişine neden olabilir.
Yapay Kokular: Sentetik esanslar dudakların çatlamasına, kurumasına ve dermatite yol açabilir.

Tarihi

Antik Mezopotamyalı kadınlar, büyük ihtimalle ruju icat eden ve kullanan ilk kişilerdi. Yarı değerli mücevherleri öğüterek dudaklarını boyamak için bunları kullandılar. Antik İndus Vadisi Uygarlığı, yüz boyamada ruju dudaklarına sürdüler. Antik Mısırlılar, karıştırdıkları çeşitli bitki ve hayvan yağlarını kızıl kurşun ve demir oksitle renklendirip dudaklarına sürdüler. Karışımdaki pas kokusunu gidermek için kullandıkları malzemeyse doğal malzemelerdi.
İslam’ın Altın Çağı’nda Arap Endülüs kozmetikçisi Abu al-Qasim al-Zahrawi, katı rujları buldu. Ortaçağ Avrupasında, ruj kilise tarafından yasaklandı ve “şeytanın cisimlenmiş hali” olarak düşünüldü, kozmetikler fahişeler içifn ayrıldı. 18. yüzyılda ruj erkekler arasında da yaygınlaştı ve Fransız mahkemelerinde yüzlerini öne çıkarmak isteyen görevliler dudaklarını boyarlardı.

19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri’nde ruj, kırmızı boya ile renklendirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder