Kalbimin Sultanı 3. bölüm özet. Anna saraya geri dönüyor

Sultan 2. Mahmut kızı Saliha'dan Anna'nın kendisine tokat attığını duyunca hemen çocukları ve Anna'yı çağırır. Anna bunu kabul etmeyince oğlu Abdulmecit'e sorar; çocuk da ablasını korumak için mürebbiyenin vurduğunu teyit edince kadının saraydan gitmesini emreder. Saliha'nın attığı iftira yüzünden saraydan uzaklaştırılan Anna'nın gidişine dostları üzülür.

Anna ise Mahmut'un kendisine değil kızına inanmasına gücenir. Hoşyar Sultan Saliha'yı tebrik edip gaz verir. Çocuklar mürebbiyenin gidişine değilse bile yalan söyledikleri için üzgündürler. Hoşyar Sultan giderken Anna'ya olayların arkasında kendisi olduğunu belli eder. Gülfidan olanlara dayanamaz ve Mahmut'a gerçekleri söylemeye niyetlenir. Ancak Saliha kızı Namık Paşaya ola hislerini babasına söylemekle tehdit eder.

Anna eve döner ama babasına bir şey yapacağından korktuğu Dimitri'ye haber vermeye çalışır. Olayları öğrenen Dimitri evine gidip kızı babasıyla tehdit eder.

Mahmut da Anna da birbirlerini düşünüp hayale dalarlar. Şehzadelere din dersi veren hocaları yalan söylemenin kötülüğünü ve Allah'ı kandırmaya çalışmış olduklarını bunun da büyük günah olduğunu anlatınca Abdülmecit çok üzülür ve korkar. Babasına gidip olanları korku, pişmanlık ve gözyaşları içinde anlatır. Sultan Mahmut çocuklarını toplayıp azarlar. Saliha'yı kendisine bu akılları kimin verdiği hususunda sıkıştırır ama kız Hoşyar'ın adını vermez.

Mahmut da hemen muallimeye gidilip alınıp getirilmesini emreder. Anna hünkarın kendisinden özür dilemediği sürece gelmeyeceğini söyler. Bu söylediklerini duyan Mahmut çok öfkelenir. Mahmut kapısına kadar giderek Anna'yı sırtına vurup saraya getirir

Payitahta dağıtılan tahıllar bitmek üzeredir. Amber ağa kahveye gidip çok altın vereceğini iddia ettiği tahılları beklemeye başlar. Musa ve Namık paşalar onu takiptedir. Aksak lakaplı kişi ortaya çıkar. İki adam onu takip edip tahılların tutulduğu yeri bulurlar. O sırada yeniçeri kaynaklı kişiler aç kalan halkı saraya yürümek için kışkırtır. Namık o sırada saraya gelip unları sakladıkları yeri buldukları haberini verir. Hünkar da oraya doğru harekete geçer. Baskın başarıyla gerçekleşir.

Dimitri hemen Esma Sultan'a gidip bu baskını haber verir. Adamlarına da yakalanan kişileri öldürmeleri talimatını vermiştir. Yolda pusuya düşen ekipte adamlar konuşmasın diye öldürülürken Namık paşa da yaralanır. Esma Sultan bunu duyunca hemen Namık paşanın yanına koşar. Hünkar da arkadaşı için endişeli olsa da durumu iyidir. Gülfidan Sultan da Namık paşa için endişelenir

Baskında yaralanan adamlardan hepsi ölmüşken bir tanesi kurtulmuştur. Mahmut onu yaşatmak için elinden geleni yapmaya çalışırken adamın konuşmasından korkan Esma Sultan adamın ölüm emrini verir. Halet efendi adamı öldürmeye çalışır ama başaramaz.

Anna Saliha'yla konuşur ama kız yine de ona tepkilidir. Çocuklar Anna'dan hünkarın ısrarıyla özür dilerken Saliha karşı koyar ve hata yaptığını düşünmediğini söyler. Kızının kibri Mahmut'u kızdırır. Ağır bir ceza verince Anna itiraz eder ama hünkar onu dinlemez. Anna çocuklar ablalarından ayrı üzgün oldukları için dersi Saliha'nın yanında verir. Hünkar bunu duyunca muallimeye kızar. Karşılıklı tartışınca karşılıklı özür dilerler. Geçmişteki kayıplarından bahsederlerken yakınlaşıp öpüşürler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder