Bahçe için pratik bilgiler

Bahçe ve çiçeklernizleilgili uygulayabileveğiniz pratik işinize yrar bilgiler. Bahçe ile ilgili sorunlarınız için işinize yarayan bilgiler.

Balkonuma ve bahçeme gül ekmek istiyorum. Bunun en kolay yolu nedir?
Eğer siz üretmek istiyorsanız, mart ayının başında güllerden çıkan budama artıklarını temiz bir kum içine dikebilirsiniz. Budama artıklarından çıkan bu dalların ne çok ince ne de çok yaşlı olanlarından bir çelik yapın. Çeliklerin üzerinde en az üç göz olmasına dikkat edin.



- Yeni bir yazlık aldım. Bahçemin çevresi meşe ağaçlarıyla kaplı. Meşelerin çevresine bitki dikmenin riskli olduğu doğru mu?
Her bitki gölgede iyi yetişemeyeceğinden, meşe ağaçlarının gölge yaratması riskli sayılabilir. Ama meşe gölgesinde de yetişen bitkiler bulmak çok zor değil; sadece çok fazla çeşit ve alternatif yok. Tercihinizi ona göre yaparsanız sorun çıkmayacaktır.

- Bahçemi saran sinek ve böceklerden nasıl kurtulabilirim?
Bahçe içinde ıslak bir alan varsa, öncelikle ondan kurtulmak lazım. Bahçemizde sinek davet eden bitkiler varsa, onları da azaltabiliriz. İlaçlama da bir yöntem ama doğayı korumak adına, en çaresiz olduğunuz durumda başvurmalısınız.

- Evimin kuzeye bakan tarafı günde sadece üç saat güneş görüyor. Buraya ne dikebilirim?
Üç saatlik kuzey yönünden güneş ışığı alan bu bölgeye bambu, ormangülü, açelya, ortanca, aralya, aküba, Afrika zambağı, şakayık ekebilirsiniz. Bu çiçeklerin hepsi uzun ömürlü olduklarından ortama kolayca uyum sağlarlar.

- Çimlerimin üzerinde sürekli mantar ürüyor. Bunun sebebi ne? Nasıl kurtulabilirim? Çime zarar verir mi? Zehirli olup olmadığını nasıl anlarım?
Bir mantarın zehirli olup olmadığını amatör bir göz anlayamaz. Genelde çim alanda oluşan şapkalı mantarlar zehirlidir. Fakat bahçeye zararı yoktur. Çocuklarımız ve hayvanlarımıza zarar verebilir. Elle toplamaktan başka bir çare yok. Bu mantarlar sulama ya da yağmurun çok yoğun olduğu durumlarda ürerler. İlacı yoktur.

- Bahçede en sevdiğim çiçeklerim gölgede kalıyor. Köpeğim de burada yatmayı çok seviyor ve çiçekleri mahvediyor. Bu bölgeyi çitlemek istemiyorum. Köpeğimin buraya girmesini nasıl engellerim?
Güzel bir bahçe için eğitilmiş bir köpek şart. Eğer köpeğiniz gölgedeki çiçeklerin üzerine yatıyorsa, onun için alternatif bir gölge mekanı yaratmalısınız. Çiçekli alanın kenarına caydırıcı biberiye ya da lavantadan bordür oluşturabilirsiniz.

- Yeni ektiğim çimlerimde yer yer sararmalar var. Ne yapmalıyım?
Kötü haber; belirtiye bakılırsa, artan ısılar nedeniyle taze çiminiz direnç kazanamadan çürüyor demektir. İlk olarak sulamayı azaltın. Sonra da bir uzman kontrolünde uygun bir fungusitle ilaçlayın.

- Sardunyalarımın yaprakları çiçeklerinden çok daha fazla. Daha çiçekli olması için ne yapabilirim?
Sardunyalarınızın çiçekli ya da yapraklı olması tamamen cinsi ile ilgilidir. Ancak çiçekleri daha çok olsun diye birtakım gübreler mevcut. Bunları kullanabilirsiniz. Yine yapraklarının daha güçlü olmasını arzu edenler de yaprak gübresi tercih edebilirler. Bu gübreleri büyük marketlerden ve çiçekçilerden temin edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder