Şevval ayı orucu nedir nasıl ve ne zaman tutulur

Onbir ayın sultanı Ramazan ayının sona ermesiyle, Şevval ayı orucu nedir, nasıl ve hangi günlerde kaç adet tutulması gerekiyor soruları sorulmaya başlandı. Hicri takvime göre Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayı içinde tutulan orucun önemi, Peygamber Efendimizin kutlu beyanları ile anlaşıyor. Efendimiz (SAV), “Ramazan orucunu tutup, Şevvâl ayında da altı gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi olur.” buyurarak Şevval ayı orucunu tavsiye etmiştir. Peki Şevval ayı orucu ne zaman başlar, ne zamana kadar tutulabilir? İşte şevval ayı orucu hakkında bilmek istedikleriniz...

Ramazan ayı ve bayramından sonra şevval ayı içinde "altı gün orucu" adıyla bilinen orucu tutmak sünnettir. Şevvâl ayının ilk 3 günü Ramazan Bayramı olması nedeniyle oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve şevvâl ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir. Oruç ayı ramazanın tamamlayıcısı durumunda olan şevvâl ayında tutulacak altı günlük oruç, bir müslümana bütün bir yıllık oruç sevabı kazandıracaktır. Bu altı günlük orucun bitişik olması, yani hiç ara vermeden tutulması mecburiyeti yoktur; aralıklarla da tutulabilir.
ŞEVVAL AYI ORUCU NE ZAMANA KADAR TUTULABİLİR?
Bugün Hicri takvime göre Şevval ayının 3. günü. Şevval ayının bitmesine ise 3 hafta var. Eğer Şevval ayı orucuna başlamayı düşünüyorsanız, aralıksız 6 gün boyunca tutabileceğiniz gibi Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere aralıklı şekilde tutabilirsiniz.
Ramazân ayında oruç tutmayı müteâkıben, Şevvâl ayında da 6 gün oruç tutanlar, senenin tamâmında oruç tutmuş gibi olurlar. Şöyle ki, Kur"ân-ı kerîmde, “Bir hasene işleyene, en az 10 sevâb verilir” buyurulmaktadır. Bunun için, Ramazân-ı şerîfte tutulan 30 gün oruca karşılık 300, Şevvâl ayında tutulan 6 gün oruca karşılık da, 60 gün sevâb yazılacağından, toplam 360 gün oruç tutulmuş gibi olur. Sevgili Peygamberimiz hadîs-i şerîflerinde buyurdular ki:
“Ramazân ayı orucu on aya, Ramazândan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukâbil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevâbına kavuşulur.” [İbn-i Huzeyme]
“Ramazan orucunu tutup, Şevvâl ayında da altı gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi olur.” [İbn-i Mâce]
Hicrî sene de 354 gün olduğundan, böylece bütün sene oruçlu geçirilmiş sayılır. Zâten Ramazan Bayramının 1. günü, Kurbân Bayramının da 4 günü olmak üzere, senede toplam 5 gün oruç tutmak harâmdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder