Kalbimin Sultanı 2. bölüm özet. Anna saraydan kovuluyor

Anna her gece Sultanın odasına gittiği için Hoşyar Sultanın menziline girer. Hoşyar onu uyarsa da Anna dinlemez. O da önce sultanın kızı Saliha ile görüşüp Anna ile ilgili yalan yanlış şeyler söyleyerek kışkırtır. Sonrasında diğer Türk ve yaşlı hocalar ile görüşüp çocuğunun eğitimi için endişeleniyormuş gibi davranıp Sultanla konuşmalarını sağlar. Hoşyar'ın yardımcısı da diğer cariyeleri Anna aleyhine kışkırtır

Saliha çocukları kışkırtır ama Anna hepsinde muvaffak olur. Anna; diğer cariyelerin kendisini cariye gibi görmesinden şikayetçidir. Sultandan asıl geliş sebebini söylemesi içinizin isteyince Sultan alınır ve  derslere son vermelerine karar verir. Ama Anna'nın gözü has odadadır. Hoşyar Sultan'ın Mahmut'un odasına gittiğini görüp gözetler.

Cariye kızlar Anna'ya ders vermek için onu balkona kilitler. Sabaha kadar orada kalan Anna hastalanır. Ama cariye kızlara da ceza olarak yazım dersi verir. Anna çocukların derse olan ilgisini tekrar kazanmak için geçmişteki Osmanlı atalarının bildiği lisanları, sanatları anlatıp büyük bir sultan mı olmak istiyorsunuz yoksa cehalet içinde olmak mı istiyorsunuz konulu bir konuşma yapar. Bu konuşmayı gizlice dinleyen Mahmut'un hoşuna gider.

Sultan divanda görev değişiklikleri yaparak yeniçeriler arasında huzursuzluk yaratır. Halet efendi yeniçerilerle konuşup başa Esma Sultan'ın çıkması için ikna eder. Esma Sultan isyanı yeniçerilerin değil halkın çıkarmasını planlar. Bunun için harekete geçer. Şehre gelen kervanları basıp un ve buğdayları alır; toptancılarda ki her çuvalı Sultanın toplattığını söyletip aldırır ve bir yere depolatır

Rus sefiri Dimitri'nin aslında Frank casusu olduğunu ve Rus Osmanlı savaşı çıkarmaya çalıştığını öğreniriz. Adam bunun için Anna'yı kullanmayı ve Esma Sultan'la müttefik olmayı planlar. Esma ile konuşup ona destek olacağını söyler. Dimitri Anna ile konuşup olayları hızlandırmasını emreder.

Halk aç kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Mahmut kervan basanları, toptancılardan malzemelerin kendi namına alındığını öğrenince isyan çıkarıp kendisini tahttan indirmek için yapıldığını anlar. Gemilere talimat verip payitahta yönelmelerini ve malzeme getirmelerini emreder ama öncelikle derhal saraydaki depoları, ağaların, paşaların ve sultanların yalı ve konaklarındaki tüm tahıl ve hububatı toplayıp İstanbul fırınlarına dağıttırır

Namık paşa ve silahtar İstanbul da hububatları kimin aldığını araştırmaya başlar. Bir isme ulaşır ama adamı saklandığı yerden çıkarmak için zengin gibi görünmesini sağlayıp Amber Ağa'yı yem olarak kullanırlar.

Gizlice buluşan Namık ve Esma konuşurlar. Namık eski günlerine dönmek istese de Esma mesafelidir. Namık kadına evlilik teklif eder. Mahmut'a bu konuyu açacağını söyler. Esma Namık'a "Eğer hünkarımız izdivacımıza razı olmazsa ona karşı gelir misin?" der. Ancak Namık geçmişte olduğu gibi bu günde Mahmut'u seçer. 

Anna Dimitri'nin ısrarı ve tehdidiyle Mahmut'un huzuruna çıkıp özür diler ve o sırada ateşten fenalaşıp sultanın kollarına bayılır. Hemen hekimbaşı çağrılır. Sultan o geceyi kendi odasında geçirmesini ister. Hatta sabah hususi kahvaltı da gönderir. Bu haber sarayda bomba etkisi yaratır.

Anna ateş içindeyken Dimitri'ye babasına bir şey yapmaması için yalvarırken Mahmut bunu duyar ve sabah kıza sorular sorar. Anna bir şey anlatmaz. Hoşyar bir kez daha Saliha'yla konuşur. Kız sınav yapmak isteyen Anna'ya karşı gelir; kağıdı yırtar; yere atar. Ne kadar kışkırtsa da Anna kıza vurmaz sadece sınıftan kovar. Bu sefer Hoşyar kıza tokat atıp Sultan Mahmut'a Anna'nın kendisine vurduğunu söylemesini söyler.

Saliha ağlayarak hünkar babasına gidip Anna'nın kendisine vurduğunu söyler. Sultan çok kızar ve çocuklarla beraber Anna'yı da çağırır. Muallime elbette olayı inkar eder. Mahmut büyük oğlu Abdulmecit'e sorar. Ablasının kaş göz ettiği çocuk yalan söyler. Mahmut da üzülerek Anna'yı saraydan gönderir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder