Çörek Otunun faydaları ve Zararları Nelerdir?

Çörek Otunun Zararları Nelerdir?

çörek otunun zararları nelerdir
Çörek otu, nigella sativa ya da rezene çiçeği, tarih içerisinde bakıldığında 2000 yılı aşkın süre boyunca oldukça yaygın şekilde kullanılan bir tıbbi tohumdur. En iyi çörek otları, mükemmel koşullar altında, Mısır bölgesinde yetişmektedir. Çörek otu tohumuna, Mısır kralı Tutankhamun mezarı içinde rastlanılmıştır. Ayrıca çörek otundan, hem İncil’de hem de Hz. Muhammed’in hadislerinde söz edilmektedir. Bu denli eskiye dayanan çörek otunun faydaları ise 40 yıl öncesine kadar henüz araştırılmış değildi. O zamandan günümüze değin, çörek otu ile ilgili olarak, üniversitelerde 200’den fazla araştırma yapılmıştır.

Çörek Otunun Faydaları

Çörek otu, sistein, E vitamini ve kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaç olan sisplatinin yan etkilerini azaltan safran içermektedir. Rezene çiçeği ya da nigella sativa adıyla da bilinen çörek otu, geleneksel olarak ilaç şeklinde kullanılmıştır. Sağlık açısından birçok faydası bulunan çörek otu iltihaplanmayı azaltır, ağrı kesicidir ve enfeksiyonlarla mücadele ederek ateş düşürücü etki göstermektedir. Yüksek tansiyon ve solunum sistemi hastalıklarını (astım, bronşit, öksürük, grip ve nezle gibi) önleyen veya tedavi eden çörek otu hücre hasarı gibi sorunları da önlemektedir. Ayrıca çörek otu, kanserle ilişkili hücrelerin gelişimini önlemektedir. Bunların dışında çörek otu, baş ve diş ağrısını azaltıcı, burun tıkanıklığını giderici, alerji önleyici, bağırsak kurtlarını ve parazitlerini döktürücü ve göz nezlesini tedavi edici özellikler göstermektedir. Günümüzde en yaygın şekle çörek otu, kolik, ishal, dizanteri, kabızlık ve hemoroid gibi sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kadınlarda ise çörek otu, doğum kontrolü, menstrual başlatıcı (adet kanaması) ve süt arttırıcı olarak etkili olabilmektedir. Fakat çörek otunun etkileri ve güvenirliği bilimsel verilerle henüz tam olarak kanıtlanmış değildir. Bundan dolayı, özellikle de bazı insanlarda ciddi yan etkilere sebep olabildiği için çörek otu kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmasında fayda vardır.

Çörek Otunun Zararları Nelerdir?

Çörek otu, ağız yoluyla az miktarlarda alındığında genellikle çoğu insan için güvenlidir ve zarar verici değildir. Yani, yiyeceklerin ve ekmek gibi hamur işlerinin içerisinde baharat şeklinde kullanılan çörek otunun bir zararı yoktur. Çörek otu özü ve yağı ise kısa vadeli tıbbi kullanımlarda güvenlidir. Ancak, uzun süre kullanıldıklarında güvenli olup olmadıkları hakkında hala yeterli bilgi yoktur. Öte yandan çörek otu, alerjik kaşıntılara neden olabilmektedir.
Buna göre, çörek otunun zararları ve yan etkileri şu şekildedir;

1.Kontakt Dermatit

acarodermatitis_hand
Çörek otunun bir yan etkisi ve zararı kontakt dermatitdir. Kontakt dermatit, alerji ya da tahrişin aksine farklı bir reaksiyon türüdür. Bu öyle bir durum ki, sadece çörek otuna temas edilmesi halinde dahi, cilt üzerinde kırmızı döküntüler oluşmaktadır. Bu döküntüler genellikle kaşıntı hissiyle birlikte gelişmektedir. Kontakt dermatitte aynı zamanda, su toplama, ağrı ve hassasiyet şeklinde durumlarda ortaya çıkmaktadır.

2.Hipotansiyon

Blood-Pressure
Tansiyon değerlerinin düşmesine neden olan çörek otu, özellikle de yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan antihipertansif ilaç ya da idrar söktürücü diüretik ilaç kullanımı varsa zararlı olacaktır. Hipotansiyon yani düşük tansiyon ise, beyin, kalp ve diğer organlara oksijen taşınmasını engellemektedir. Bundan dolayı da, halsizlik, bulantı, bulanık görme, derin nefes alamama, baş dönmesi, sersemlik ve bilinç kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer kan basıncı yani tansiyon değerleriniz çok düşük ise, çörek otu tüketilmesi hayati tehlike oluşturabilmektedir.

3.Böbrek veya Karaciğer Hasarı

5_8_2_1_ KidneyLiver
Çörek otu özünden elde edilen çörek otu yağı, yüksek dozlarda kullanıldığında, böbrek ya da karaciğerde hasar oluşmasına neden olabilmektedir. Bu durum, fareler üzerinde kilogram başına 2 gram ve üstü oranında verilen çörek otu yağının etkilerinden yola çıkılarak tespit edilmiştir. Çörek otunun insan üzerinde, karaciğer veya böbreklere olan etkileri ile ilgili ek araştırmalara ihtiyaç duyulmakla birlikte; sırt ağrısı, karın ağrısı, idrarda değişim, sarılık, halsizlik veya kaşıntılı cilt gibi sorunlara yol açabilmektedir.

4.Hamilelik

Pregnant-Woman
Hamile kadınların çörek otu kullanması kesinlikle uygun değildir. Çünkü çörek otu, ana rahmindeki bebeğin düz kas kasılmalarını olumsuz etkileyebilmektedir. Yiyeceklerde az miktar baharat şeklinde kullanılan çörek otu genellikle zararsızdır. Fakat yüksek dozlarda alınan çörek otu güvenli değildir ve zararlıdır. Çörek otunun hamileler üzerindeki etkileri tam olarak bilinmediği için, eğer bebek bekleniyorsa kullanılmaması daha sağlıklı olacaktır. Emziren kadınlardaki etkisi çok fazla bilinmemektedir bundan dolayı uzak durulmasında fayda vardır.

5.Alerjik Reaksiyonlar

alerjik astım belirtileri
Herhangi bir bitkisel takviye veya ot sindirimi sırasında alerjik reaksiyona neden olabilmektedir. Fakat çörek otunun alerjik reaksiyonu kontakt dermatit şeklinde ya da, dudak, dil, boğaz ya da yüzün şişmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Hatta çörek otu, nefes almada güçlük, ağızda uyuşma ve karıncalanma, kurdeşen, baş dönmesi, bulantı, kusma, ishal ve karın bölgesinde kramplar şeklinde sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.

6.Diyabet

Woman Performing Blood Test on Herself
Çörek otu bazı insanlarda, kandaki şeker seviyesinin düşmesine neden olabilmektedir. Bundan dolayı eğer, kan şekeri seviyesinde düşüklük yani hipoglisemi durumu söz konusu ise ya da kan şekerine dikkat edilmesi gerekiyorsa, çörek otunu kullanmamak daha sağlıklı olacaktır.

7.Kanama Bozuklukları

synthetic-blood
Çörek otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatarak olumsuz etki gösterebilmektedir. Bundan dolayı çörek otu, kanama riskini artırabilmektedir. Teorilere göre çörek otu, kanama sorunlarını daha da kötüye götürebilmektedir.

8.Ameliyat

Surgery0_1893412b
Çörek otu bazı insanlarda, kan pıhtılaşmasını yavaşlatabildiği, kan şekerini düşürebildiği ve uyuklamayı artırdığı için, ameliyata gidilmeden en az 2 hafta öncesinde kullanımı bırakılmalıdır. Teoriye göre çörek otu, ameliyat sırasında ve sonrasında kan pıhtılaşmasını yavaşlatıp, kan şekerini düşürdüğü için risk oluşturabilmektedir.

9.İlaç Etkileşimleri

AllergyPills_0
Eğer herhangi bir ilaç kullanımı söz konusu ise, çörek otu kullanılmadan önce mutlaka ama mutlaka doktora danışılmalıdır. Özellikle de çörek otu takviyeleri, antioksidan şeklinde etki göstermekte ve hücreleri hasarlara karşı korumaktadırlar. Çörek otunun bu koruyucu etkisi, radyoterapi ya da kemoterapi gibi bazı kanser tedavi yöntemlerine müdahale ederek, zararlı hücrelerin hızlı bir şekilde büyüyüp çoğalmalarına yol açabilmektedir. Ayrıca, çörek otu ile birlikte kullanılan antihipertansif ilaçlar (yüksek tansiyon ilaçları), ani tansiyon düşmesi yaşanmasına sebep olabilmektedir. Tansiyon düşmesi yani hipotansiyon sonucu ise, baş dönmesi, baş ağrısı ve halsizlik gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

10.Çocuklar

Group of happy child on beach who have fun and play games
Çocuklarda, uygun ve doğru dozajlarda, kısa vadede kullanılan çörek otu yağı güvenlidir. Fakat, aşırı doz çörek otu kullanımı zararlı olabilmektedir. Ayrıca, çocuğun çörek otuna karşı alerjisi varsa, kullanılması uygun olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder