Diriliş Ertuğrul 89. bölüm özet. Ertuğrul ve Sadettin Köpek karşı karşıya

Sadettin Köpek Sultan Alaattin'in oraya kadar Ertuğrul için geldiğini bi de üzerine Ertuğrul'u uç beyi yapacağını öğrenince kıskançlık duyar. Aslıhan hatunun karısı olma teklifini geri çevirmesi ve bu gücü Ertuğrul'dan aldığını düşünmesi de kıskançlığını katlar. Bu kıskançlık ile aklına bir hinlik gelir. Kendi yüzüğünde bulunan zehir ile yemek sırasında Sultan'ı zehirler. Aslında amacı sadece Ertuğrul'u sultanın gözünden düşürmektir. Hemen arkasından panzehiri sultana yine çaktırmadan verip onu iyileştirmeyi düşünmektedir.

Sultan zehirlendiğinde yemekte bulunan diğer kişi olan Ertuğrul'u tutuklatıp bir odaya kapatır. Onun mekanında zehirlenmesi de Ertuğrul için eksi bir puandır. Ertuğrul'un alplerini de handan dışarı çıkarttırır. Kendisi de panzehiri tam sultana verecekken sultan kendinde olmayarak elindeki panzehir olan tası devirir. Sadettin Köpek bu sefer de sultan ölürse onun yerine devleti yönetebileceğinin planlarını yapar. İbn-ül Arabi ise zar zor içeri girer. Sonrasında sultanın hekimi ile bir tedaviye başlarlar. Arabi hazretleri bütün gece ettiği dualar ile sultana destek olur.

Artuk bey, Dündar bey ve Turgut alp Kayı obasına gider. Hayme ana ve Halime sultan'a olanları anlatır. Halime de panikle Ebu Mansur'un Sultan Alaattin olduğunu söyler. O gün bey seçilen Aslıhan'a haber salarlar. Ertesi gün toplanacak türkmen obalarının beylerini kendi obalarına çağırırlar. Onlara durumu anlattıklarında hepsi Ertuğrul beyin suçsuz olduğunu ve kurtarmaları gerektiğini düşünüp hana doğru yola çıkarlar.

Vasilyus Ekatarina'dan öğrendiği gerçekle Sultan'ı ele geçirmek için plan yapar. Ertesi gün tüm birliklerini toplayıp Hana doğru yola çıkar. Ertuğrul da Sadettin'e "Eğer hain içimizden biri değilse Vasilyus'tur. Vasilyus hana saldırabilir. Tedbirlerinizi arttırın" der. Sadettin bu kez onu dinler ve tedbirleri arttırır

Türkmen beyleri, Aslıhan ve Hayma ana Sadettin Köpek'in karşısına dikilip yanlışından dönmesini ve Ertuğrul'u bırakmasını söylerler. Sadettin'in adamlarıyla bu topluluk kılıçları çekip restleşirken Sultan sapasağlam içeri girer ve Ertuğrul'u serbest bıraktırır. Türkmen beyleri ve Ertuğrul ile konuşurken içeriye kaleyi gözetleyenlerden haber getiren biri girer. Gelen habere göre Vasilyus kalesinden çıkmış han yakınlarında kamp kurmuştur. Ertuğrul bir kez daha haklı çıkar.

Ertuğrul Sultanın da onayını alarak yeni bir plan kurar. Her ihtimale karşı sultan handa korumaları ve alplerle kalacak; sultanın kıyafetlerini giymiş Ertuğrul'un alpleri handan çıkacaktır. Tabi körü körüne ölüme gitmek yerine başka alpler de belirledikleri yerde onları bekliyor ve arkalarından gelen Vasilyus'a tuzak kurmayı planlarlar. Ertuğrul; sultan ve adamları kılığına girmiş alpleriyle yola çıkar. Vasilyus adamarının birazını hanın yakınında bırakıp onların peşine düşer. Kamp kurdukları yerde Vasilyus onlara saldırmak için gelir ama sultan sandığı kişinin o olmadığını görünce çok fena şaşırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder