Afrika yaban kedisi nedir? hakkında bilgiler



Afrika yaban kedisi
Afrika yaban kedisi

Afrika yaban kedisi (Felis silvestris lybica), Afrika'da, Arap Yarımadasın'da ve Güneybatı Asya'nın Arap Yarımadasına bitişik olan kısmında ve bazı Akdeniz Adalarında yaşar. En mühim özellikleri sivri kuyruğu, kulakların arkasındaki kızıl renk ve fazla belli olmayan çizgileridir. 

Afrika yaban kedisi (``Felis silvestris lybica``), Çöl kedisi olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından yaban kedisinin (``F.Silvestris``) bir alt türü. Diğer alt türlerden 131.000 yıl önce ayrılmışlardır. 

Bazı kendine özgü ``F.s.Ibyca`` lar ilk defa yaklaşık 10.000 yıl önce Ortadoğu`da evcilleştirildiler ve evcil kedilerin atalarıdır. Evcilleştirilmiş kedi cesetleri içeren insan mezarları Kıbrıs`da 9500 yıl öncesine dayanır. 

Fiziksel karakteristikler
Afrika yaban kedisi saman sarısı kahverengi, sarı yeşil renkte, kuyruğunda siyah şeritlidir. Kürk Avrupalı alt türünden daha kısadır. Ayrıca daha ufak olduğu kabul edilir: Baş-vücut uzunluğu 45-75 cm, kuyruk 20-38 cm ve ağırlık sınırları 3 kg dan 6,5 kg arasıdır. 

Dağılım ve yaşam
Afrika yaban kedisi Afrika ve Ortadoğu`da geniş yaşam alanında step, savana, çalılık topraklarda bulunur. Benekli kedi (Felis margarita) artık kurak, çorak alanlarda bulunan bir türdür. 

Davranış

Afrika yaban kedisi öncelikle fare, sıçan ve diğer küçük memelileri yer. Eğer durum elverirse kuşlar, sürüngenler, amfibyumlar ve böcekte yer. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder