Mavi Bıldırcın nedir ? hakkında bilgiler


Mavi Bıldırcın

Mavi Bıldırcın



Mavi Bıldırcın, Bıldırcın, sülüngiller ailesinden olup küçük yapılı kuş türlerinin ortak adına denir. Bıldırcınlar küçük tıknaz yapıda karada yaşayan kuş türüdür.
Mavi Bıldırcın, Bu kuşun diğer adı Afrika Mavi Bıldırcın'dır. Sülüngiller ailesinden olan, avlanabilir kuşlar arasında yer alan küçük tıknaz boyutlu, çelimsiz  türde gözüken bir kuş cinsidir. Vücut yapısı olarak 15cm uzunluklardadırlar.Bu kuşlar küçük olmalarına rağmen kısa mesafede uçuşları kısa, ileri doğru ve hızlıdır. Bu kuşlar hiç bir zaman göç etmezler. Fakat bazı türleri Japon ve bayağı bıldırcın türleri gibi olanları göçmendir. Bu bıldırcınlar uzun mesafelere doğru uçarlar. Kuru bir iklime sahip açıklık ve sıklıkla tepelik olan alanlarda, ülkelerde yaşamayı severler. Mavi bıldırcınlar yuvalarını çalılıklar altına, yerde yuva yaparlar, genellikle oydukları bir çukura yuva yapmayı tercih ederler buralarda yaşarlar. Genellikle tohum yiyerek beslenmelerini  sağlarlar. Bunun yanı sıra böcek türleri ve benzeri küçük avlarla da beslenirler. Bıldırcınlar genellikle Asya, Afrika ve Türkiye'de yaşadıkları görülmektedir.
Mavi Bıldırcının sırtı pas sarısı çizgili, karnının rengi kirli beyaz olur, başı koyu kahverengi ve gözlerinin çevresi de beyaz halkalı olur. Sarı kahverengi benekli olan bıldırcın 715 yumurta yumurtlar. Üremeleri kuluçka dönemi ile başlar, bıldırcınlar 4 ile 8 yumurta üzerine kuluçkaya yatarlar. Bu bıldırcınlar yılda en az 23 defa kuluçkaya yatmaktadır. Üç haftada yumurtadan çıkan bıldırcın yavruları, annelerinin peşinde gezinip etrafı tanımaya çalışırlar, beslenmeye başlarlar. Anne bıldırcının eğitimi o zaman başlar, yiyecek bulmayı ve avlanmayı annelerinden öğrendikleri gibi yaparak etrafı tanırlar. Nasıl avlanır, nasıl saklanır, bunları zamanla annelerinden öğrenirler.
Mavi bıldırcın ve tüm bıldırcınların yetiştiriciliği yapılır. İnsanlar tarafından yumurtalarından yararlanmak için yetiştirirler. Yumurtaları çok lezzetli olduğu için satışı yapılmaktadır. Etleri de çok lezzetlidir bu kuşların, etleri de satılmaktadır. Çok kolay avlanırlar ağaçlara gerilen ağlar yardımı ile de çok çabuk yakalanırlar.


Bıldırcın Yumurtası Nasıl Tüketilmeli

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Tüketilmeli, Bıldırcın yumurtası, Tavuk ve diğer kümes hayvanlarının yumurtalarıyla kıyaslandığı zaman, boyut olarak çok çok küçük olasına rağmen vitamin ve mineral bakımından oldukça yüksektir. Mesela, bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasından 5 kat daha fazla fosfor, 8 kat daha fazla demir, 9 kat daha fazla protein içermektedir. Kısacası günde en az bir adet bıldırcın yumurtası tüketen bir kişi günlük vitamin ve mineral ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamaktadır.

Bıldırcın yumurtasını tüketirken bir kaç ayrıntıyı da unutmamak gerekmektedir. Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasının gösterdiği alerjik reaksiyonların hepsini kat kat fazlasıyla gösterecektir. Bu yüzden tavuk yumurtasına az da olsa alerjisi olan kimselerin bıldırcın yumurtasından uzak durmaları gerekmektedir. Bıldırcın yumurtasının özellikle iki yaşın altındaki çocuklara verilmesi tavsiye edilmemektedir. İki yaşından önce bebeklerin sindirim sistemi, özellikle böbrekler tam olarak gelişmemiş durumdadır. Bu yüzden bebeklere verildiğinde organlarının yorulmasının yanında çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Tüketilmeli
Hamileler Bıldırcın Yumurtası Tüketebilir Mi?

Hamileler ve hamile kalmak isteyen anne adayları, eğer herhangi bir alerjik sorunları yoksa, günde bir taneden fazla olmamak kaydıyla bıldırcın yumurtası tüketebilirler. Bıldırcın yumurtası, hem anne adayının depolarının boşalmasına engel olacağı gibi, hemde bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimine de oldukça önemli katkılar sağlayacaktır.

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Tüketilmeli?

Bıldırcın yumurtasını tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi haşlayarak, tereyağında sahanda pişirerek veya çiğ olarak tüketebilirsiniz. Özellikle astımı veya bronşiti olanların, ballı süt ile karıştırarak içmeleri bronşlarının rahatlamasını sağlayacaktır. 

Bıldırcın Yemi

Bıldırcın yemi, Son yıllarda et ve yumurtasından faydalanmak üzere alternatif bir kümes hayvanı olarak sıklıkla beslendiği görülen bıldırcının, yaşamını sağlıklı olarak sürdürebilmesi için gerekli olan besinler toplamıdır. Normal şartlarda doğada özgür olarak yaşayan bu canlılar, aynen üyesi oldukları kuşlar grubu familyasındaki diğer üyeler gibi çeşitli otlar, tohumlar,yapraklar,toprak içindeki solucanlar ve çeşitli küçük böceklerle beslenirler.Ancak kafes ortamında bu tarz besinlere ulaşmaları mümkün olmayacağından ve bu şekildeki doğal beslenme üreticiler için yüksek maliyet yükü getireceğinden, bıldırcınlar diğer kümes hayvanları gibi yapay olarak üretilmiş yemlerle beslenmektedir.

Doğru bıldırcın yemi özellikleri nelerdir?

Bıldırcın besiciliği diğer kanatlı besiciliği ile kıyaslanırsa, hayvanın çabuk büyümesi ve erken yumurta vermesi nedeniyle verimli ve getirisi yüksek bir iştir. Ortalama 5-6 haftalıkken kesim yapılabilir ve 2 aylık olduklarında da yumurta vermeye başlarlar.Yılda 200-250 adet arasında yumurta veren bıldırcınların etleri de yumurtaları kadar lezzetli ve besleyicidir.Genellikle lüks restaurant ve  üst segment müşteri profilinin tercihi olan bıldırcınların doğru bıldırcın yemi ile beslenmesi yüksek verim elde edilebilmesinde esastır. Bıldırcın yemi, hayvanın doğal ortamında olduğu gibi sağlıklı olarak büyümesi için dengelenmiş bir şekilde besleniyor olması beklenir. Bu da enerji,protein ve minerallerle desteklenmiş ve konusunda uzman üreticiler tarafından piyasaya sunulmuş ürünleri kullanmakla mümkün olmaktadır.

Bıldırcın Yemi
Bıldırcın yemi yapısı ve içeriği nasıl olmalıdır?

Bıldırcın yemleri toz,palet ve granül formda olabilmektedir. Bu tarz suni yemlerin tercihi ile besinlerden faydalanma en üst seviyede gerçekleşirken, bir çeşit bağırsak paraziti olan "kanatlı koksidiyozu"nuda önlemektedir. Bıldırcın civcivleri çok küçük olduğundan iyice öğütülmüş yemler tercih edilmelidir. Bu toz halindeki yem su ile hamur yapılarak verilebilir. Ancak kimi büyük tesislerde verimliliği artırmak için toz halinde verildiği de görülmektedir. Bu yapay yemlerin yanında, doğadan uzaklaşmamak ve beslenme dengesinin sağlanması adına, ince kıyılmış yeşil ot ve sebze de verilmelidir. Ancak yavru bıldırcınlara hamur haline getirilmiş yem verilmekte ise yeşillik verilmesi önerilmez. Bu hayvanların tat alma duyusu çok gelişmiş olup acı tatta olan veya tuzlu yemleri sevmemektedirler. Bıldırcınların değişik dönemlerde ve farklı amaçlar için beslenenleri için (damızlık için ayrılanlar,yumurtlama evresine geçenler, hızlı büyümesi istenenler ve kesim için besiye alınmış olanlar) farklı yem rasyoları ile hazırlanmış besinler gerekmektedir. Bu besinler, belirli yüzdelerde öğütülmüş mısır,yulaf,yağ,soya küspesi, balık unu,dikalsiyum fosfat,kireç taşı,tuz,vitamin ve mineral karması içermektedir. Bu karışımların dozu uzman kimyacı ve veteriner hekimlerce ayarlanmalıdır. Aynı zamanda yaşadığı ortamın nem,sıcaklık,hava cereyanı,aydınlatma oranları ve karbondioksit ve amonyak miktarları bıldırcını etkilemektedir.

Bıldırcın Kaç Günde Yumurtlar

Bıldırcın Kaç Günde Yumurtlar, Bıldırcınlar 20-25 uzunlukta, kuyrukları kısa, tüy renkleri ise gri, mavi ve kahverengi çizgilere sahip olan bir kuş türüdür. Bu kuşların dişi ve erkek olarak ayırt edilmesi kolaydır. Göğüs rengi sade bir renkten oluşan kuş erkek, göğüs rengi siyah beneklere sahip olanlar ise dişi kuşlardır. Bıldırcınlar doğada oldukça fazla bulunmaktadır. Doğada bulunan bıldırcınlar doğal yollarla beslenirler. Başta tahıl tarlaları ve tarım alanları içerisinde daha çok görülmekte ve bu alanlarda yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu hayvanlar genel olarak doğada bulunan böceklerle yada bitkisel besinlerle beslenirler. Tavuğa benzer özellikleri vardır ve yem ararken ayaklarıyla yeri kazırlar.

Bıldırcınlar genellikle nisan aylarında üreme dönemi içerisine girerler

Yumurtlamak için yerde iyice gizlenmiş bir yuva oluştururlar ve bu yuvaya yumurtalarını bırakırlar. Bıldırcınlar ortalama olarak 9-10 adet yumurta yaparlar.
Bıldırcınlarda yumurtlama, bıldırcınlar mevsimsel olarak bir mevsimde iki kez yumurta yaparlar. Kuluçkada yumurtlama süresi ise 17-20 gün olarak devam eder. Bu süreç ilk günden itibaren başlayarak ikişer gün arayla dişinin birer tane yumurta çıkarmasıyla tekrar 17-20 gün süre zarfında tüm yavruları çıkarır ve besler. Erkek kuş dişiye bu süreçte yardımcı olur ve dişiyi besler, dişi kuşta yavrularını besler.

Bıldırcın Kaç Günde Yumurtlar
Bıldırcınlarda kuluçka yumurtlaması yani yavru yumurtlaması harici bizlere tüketmemiz için  normal besin kaynağı olarak yumurta yapması ise bir dişi bıldırcın ayda ortalama olarak 24 yumurta yapar. Bıldırcınlar altı haftada yumurta bırakmaya başlar. Tahıl, tohum, yulaf, yem ve darı gibi besinlerle beslenirler. 

Bıldırcın yumurtası ve bıldırcın eti iyi bir protein kaynağı oluşturmaktadır. Bıldırcınların yumurtasından faydalanarak  iyi beslenebiliriz ve bıldırcın üreterek bunun sayesinde hayatımızı da idame ettiririz. Sizlerde iyi bir proteinle beslenmek istiyorsanız bıldırcın yumurtası tüketmeye başlayabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder