Yoğurt neden salyalanır, yoğurt neden süner? Yoğurdun sünmemesi için KESİN ÇÖZÜM !.
Ev yapımı yoğurtlar zaman zaman salya gibi uzar. Bunun sebebini araştırdık.
Kimileri, hazır yoğurtla mayalanan yoğurt böyle olur dediler,
Kimileri, gebe ineğin sütüyle mayalanan yoğurt salya gibi süner dedi,
Kimileri ise mayalanacak sütün sıcaklığının düşün olması dedi
Yani anlayacağınız her kafadan bir ses çıktı. Biz de yaklaşık 2 yıldır yoğurdumuzu evde mayalıyoruz. Son 2 yoğurdumuz bu şekilde sündü, valla yoğurttan tiksindik. Fakat bunun sebebini ve çözümünü araştıralım bulalım dedik. Çünkü ev yoğurdu gibisi yok.
Yukarda saydığımız bütün sebepler yoğurdun salyalanmasına sebep olmaktadır doğru,
Bir de şu var: Bir gıda mühendisinden;
Sünme,yoğurtlarda pıhtı kitlesinin birbirine yapışarak ip gibi uzamasıyla kendini belli eder. Sütün ısıtılması sırasında ölmeyen bazı sporların üremesi ve yoğurdun istenmeyen bir görünüm kazanmasıdır. Kullanılan mayada yapışkanlık yapan mikroorganizmanın bulunması ve inkübasyonun çok düşük derecede yapılmış olması buna sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda kullanılan aletler sterilize edilmeli ve kullanılan maya değiştirilmelidir.
Sütçüye sorduk:
Gebe inegin sütünden yapılan yoğurt şartlar ne olursa olsun süner dediler. Yani anlayacağınız bundan sonra süt alırken ineğin gebe olup olmadığını da sormamız gerekiyor demekki :)
Ulaştığımız son bilgiye göre; Antibiotik verilen ineğin sütünden yapılan yoğurt salyalanmaya mahkumdur dediler.
Katı yoğurt sevenlere pratik bir yoğurt mayalama tekniği:
Sütü cam kaplara koyup istenilen ılıklığa geldikten sonra yeterli miktarda maya ilave edip ağzı açık şekilde fırına yerleştirin fakat fırını çalıştırmayın, akşamdan sabaha kadar harika bir yoğurt elde edersiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder