Diş Sıkma Sorunu Ve Tedavi Yöntemleri

                DİŞ SIKMA SORUNU(BRUKSZİM) VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Bugün diş sıkma tedavilerinden bahsedeceğiz. Ayrıca makalemizde neden dişlerimizi sıkarız, diş sıkmanın sonuçları, diş sıkmanın tedavi yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Bu hastalıklara yetişkinlerin yarısından fazlasında rastlanır ve çoğu zamanda bu hastalık anlaşılmaz. İlk olarak dişlerimizi neden sıkarız konusu göz atalım. Çene yapısı düzgün olmayan dişlerinin kapanışında sıkıntı yaşayan, yapısı gereği aceleci, ağresif ve titiz insanların yanı sıra yaşanılan stres durumundan dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Biz bu tip insanlara A tipi insan yani mükemmeli arayan insanlarda daha çok rastlanır.  
Diş sıkma hastalığın belirtileri;
-Baş ağrısı
-Dişlerde aşındırma
-Eklemde açma kapama sırasında gelen sesler
-Dişlerde hassasiyet
Bu hastalık tedavi edilmez ise ameliyat gereklidir. Ameliyat gerçekleşene kadar eklemlerde çok büyük deformasyonlar meydana gelir.

Diş sıkma engellenemezse bazı ortaya çıkabilecek durumlar;
-Boyun ve omuzlarda ağrılara ve bu durumdan dolayı çabuk yorgunluklar ortaya çıkar.
-Diş destek etlerinin zarar görmesi sonucu dişlerini sallanıp düşmesine neden olur.
-Ağızdaki diş ve dolguların kırılmasına neden olur.
-Çene ekleminde zararlara neden olmasından dolayı yemek bozukluklarına neden olur.






TEDAVİ YÖNTEMLERİ:
Öncelikle hastalıkların gece plağı kullanması gerekir. Bu plak kullanımı ile dişlerde sıkma engellenir bunun yanı sıra diş sıkma hastalığının en büyük sebebi olan stresten kurtulmak için bir psikiyatra başvurulabilir. Bu tedavinin olumlu sonuçlanmasına çok büyük faydası olabilir. Bu hastalıkta bir diğer tedavi yöntemi  botoksdur. Botoks işlev anlamı olarak kasların kasılmasını önlemek demektir. Yine aynı şeklide bu tedavide eğer aşırı dozda kullanılmadığı takdirde botoksda uygulanılabilir. Bu işlem uygulanan botoks sayesinde kas dokusuna gide sinyalleri keserek diş ve ağızımızda ki diş sıkma eğilimi gerçekleştirmemize engel oluyor. Bu tedavi yönteminde kesinlik ağızın normal işlevleri zarar görmüyor herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor sadece diş sıkmanın önüne geçiliyor. Tedavi 5-10 dakika arası sürün çok kısa bir tedavidir. Hastanın botoks tedavisine verdiği cevaba göre 6 ie 9 ay arası süreyle yeniden bu tedaviye başvurulur. Makalenin başlarında da belirttiğimiz gibi bu hastalığın en büyük yardımcısı stres bu hastalıktan kurtulmak için stresten uzak durmak gerekiyor bunun için gerekirse bir uzman doktorla görüşülmelidir.



 Etiketler: Diş sıkma hastalığı nedir, diş sıkma tedavisi, diş sıkma hastalığı,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder