Diriliş Ertuğrul 77. bölüm özet. Adalet tecelli edecek


Aslıhan'ın gelip toyda Ural'ın doğmamış çocuğunun ölüm haberini getirmesi ortalığı karıştırır. Sadettin Köpek'in desteğini alan ve aday olan bey ile Aliyar nerede ise denk bir oya sahiptir. Bebeğin ölüm haberini bahane ederek Aliyar toyu ertesi güne erteler ve hemen Kutluca ile Ertuğrul'a haber gönderir ve beyliğinin tehlikede olduğunu iletir.

Öte yandan suçlarını itiraf etmiş iki şövalyeyi Vasilyus Bizans'a götürmek yerine aniden öldürüverir. Tekfur cinayeti artık tamamen ölenlerin üzerinde kalmış Ural aklanmıştır. Ancak Kayıların kilimlerini yakıp alplerini öldürdüğü davada kayıtsız şartsız suçlu bulunmuştur. İdamını Ertuğrul gerçekleştirecektir. Sadettin Ertuğrul ile onu affetmesi için konuşur. Kadı ile de konuşur ama fayda etmez.

Ertuğrul düşünür ve Köpek'in güdümündeki bir beyin başında olduğu bir Candar obası ile sulh sağlanamayacağı kararına varır. Sadettin Köpek ile Ural'ın hayatı üzerine pazarlık yapmadan önce ailesiyle fikir alış verişi yapar. Sonra kilimler yakılırken öldürülen alplerin aileleriyle konuşarak onları diyete ikna etmeye çalışır. Bu diyette Ural'ın serbest bırakılması ve bunun karşılığında Aliyar'ın Candarlara bey seçilmesidir. Ural doğmamış çocuğunun öldüğü haberini alınca kaçmaya çalışır ama Tutgut ona engel olur

Vasilyus Helena'ya direkt olarak söylemese bile onunla evlenmek istediğini ima eder. Ertesi gün çarşıda dolaşırken Vasilyus'un bir tüccara kötü davranırken hatta kırbaçlarken görür ve araya girer. Haçaturyan usta pazarda ki dükkanı kiralamayı başarır.

Sadettin Köpek Aliyar'ın başkan olması için elinden geleni yapacağına söz verince Ertuğrul da Ural'ı idamından vazgeçer. Ural'ın bu pazarlıktan haberi yoktur. Sevinçle hiçbir şeyden habersiz obasına döner. Karısını ve Aslıhan'ı görür arkasından toyda beyliğe adaylığını koyar. Önceden beyliğe aday olan bey oylama öncesi çekilir. Oylama yapıldığında Ural'a hiç kimse el kaldırmazken herkes Aliyar'a kaldırır Ural şaşkındır.İleri geri konuşacak olsa da Köpek onu susturur

Ertuğrul da adamları ile obaya yakın bir yerde toydan gelecek haberleri beklerler. Eger Aliyar seçilmezse obaya girip adalet isteyeceklerdir. Olumlu haber gelince az sayıda alpini yanına alıp Aliyar'ı kutlamak için toya girer. Aliyar'ı, Köpek'i ve sulhu öven sözler söyler. Aslıhan babasının mezarına gittiğinde Batuhan ile karşılaşır. Adamla kavga ederken düşer ve başını mezar taşına çarparak kendinden geçer.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder