Diriliş Ertuğrul 76. bölüm özet. Ural kurtulacak mı?

Geçen bölüm handa bir mahkeme kurulmuş; deliller ve şahitler huzurunda Ural ölüme mahküm edilmişti. Karar açıklanınca Candar bey fenalaşır. Artuk bey müdahale eder; üzülmemesi lazımdır ama adam oğlunun idamına dahil olup onu diğerlerinden kurtarmaya çalışır. Üzüntüden Selçuklu sultanına bile laflar eder. Sürekli bedel ödeteceğini, intikam alacağını söyler. Ve yaşlı kalbi bunlara dayanamayarak ölür.

Aslıhan Sadettin'in kulağına "Eger karın olmamı istiyorsan bu idamı durdur. Abimi kurtar" der.
Sadettin de Candar beyin beklenmeyen ölümünü bahane edip idamı durdurur. Cenaze obasına götürülür. Ertuğrul adil davranmaya çalışarak Ural'ı babasının cenazesine gidebilsin; sevdikleriyle vedalaşsın diye alpleri eşliğinde obasına yollar. Karısı Çolpan ise sabah kocasından ayrılıp idama gitmesine dayanamayarak bebeğini düşürür.

Ertuğrul etrafındakilerle yeni düzeni ve olabilecekleri hesaplarlarken Aliyar vekaleten obayı idare edeceğini duyurur. Ertesi gün toyu toplayıp bey seçmeyi planlarlar. Sadettin Köpek bu işe de el atar. Kendi güdümünde olacak bir ileri gelen Çavdar obası beyine "Sen aday olacaksın. Diğerleri de seni destekleyecek. Benim ve devletin kararı bu" der. Gerçekten de toyda adam aday olur. Toyu Aslıhan kaybedilen Çolpan hatunun bebeğinin haberi ile böler.

Vasilyus olaylara bakar ve Ural ölürse Çavdar obasının başına Aliyar'ın geçeceğini bunun da Ertuğrul'u ve diğer Türkmenleri güçlendireceğini öngörür. Ural'ı kurtarmak için yarı doğrulardan yarı yalanlardan oluşan yeni deliller ve bir de suçlu çıkarır. Tüccar Hasan adıyla bilinen yardımcısına onu ortaya atacağını söyler. Adam kabul eder. Simon'un tapınakçı defterlerini ortaya çıkarır. Helena da Bizans mabeyncisinin ölümü ve kendisinin yaralanması sırasında Tüccar Hasan'ı görmüştür.

Vasilyus Sadettin Köpek ile buluşur ve ona tanık, delil falan sunar. Sadettin Ural kurtulacağı için halinden çok memnundur. Ertesi gün Ural hana getirilir. Tam idama götürülecekken önce Vasilyus sonra hiç bir şeyden haberi yokmuş gibi Köpek gelir. Kadılar delilleri ve Helena'nın şahitliğini dinler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder