- 2 su bardağı pirinç pilavı
- 3 su bardağı kaynar su
- 1 tutam tuz
- 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 avuç tel şehriye
Bugünkü tarifimiz 7 Bölge 7 Köfte projemizde Fairy ile gezdiğimiz 2. şehrimiz Kars’tan. Size Kars’ın güzelliğini kelimeler ile anlatmak öyle zor ki… Her mevsim başka bir güzel şehir… Tabii 2. bölgemizin köftesi olarak da taş köfte yaptık. “Taş köfte Kars’ın değil Refika, Iğdır’ın.” diyenler olacaktır belki ama Kars’ta da Iğdır’da da olsa çokça yapılan, köftelik eriği ve sosunda mis gibi reyhanı ile yerken sizi kokusuyla çıldırtan bir lezzet bu.
- Yarım çay bardağı lepeyi küçük bir tencerede haşlayın. Lepe nedir derseniz, yarım olarak kırılmış ve kabuğu ayrılmış nohut. Böylece hem çok daha kısa sürede pişiyor hem de kabuğu olmadığı için taş köfte gibi humus gibi yemeklerde pürüzsüz bir kıvam elde etmek kolaylaşıyor. Eğer sizin lepeniz yoksa haşlanmış nohudu pirinç süzme kabına alıp içine su doldurun. Ardından nohutları biraz ovalayınca kabuklar yukarı çıkacaktır. Birkaç tur yapınca kabukların hemen hemen hepsinin kolayca ayrıldığını göreceksiniz.
- 3 çorba kaşığı bulgura üzerini örtecek kadar kaynar su koyun. Üzerini bir tabakla örtüp bekletin.
- 20 adet kadar taması yani kuru ve ekşi eriği sıcak suyla ıslatıp şişirin.
- 750 gr yağsız ve sinirsiz dana etini dilim dilim kasabınıza kestirin. Geniş bir tahta veya varsa hafif çukur bir yüzeyde tokmak, taş veya havan eli ile dövmeye başlayın. Et iyice macun haline gelene kadar dövün. Eğer çıkarsa etin sinirlerini mutlaka alın ki pişerken dağılmasınlar. Refika beni et dövmekle uğraştırma derseniz aynı eti kıyma olarak çektirip dövme işlemini çok daha kısaltabilirsiniz ya da mutfak robotunda da çekebilirsiniz.
- Döverken 1 dolu tatlı kaşığı tuzu yavaş yavaş ekleyip dövmek ezmeyi kolaylaştıracaktır. • Et macun gibi olduktan sonra içine rendelediğiniz yarım soğanı koyup dövmeye devam edin. Yarım soğanı iri bir soğan olması önemli. Küçük bir soğanın tamamını da kullanabilirsiniz.
- Ardından haşlanmış ve süzülmüş lepeyi ekleyip dövmeye devam edin. Ete bir malzeme eklerken önce ortasına bir delik açın. Lepeyi önce ortada biraz ezip ardından etle karıştırıp beraber dövmeye devam edin. Böylece daha kolay olacaktır.
- Lepeyi de iyice dövdükten sonra içine şişmiş bulguru ekleyin ve artık yoğurmaya başlayın.
- Sıra geldi baharatları ekemeye, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı karabiberi, 1 çorba kaşığı merze ekleyip yoğurun.
- 1 yumurtanın akını, yarım çorba kaşığı biber salçasını ve yarım çorba kaşığı domates salçasını ilave edip tüm malzemeler özleşene dek ezerek yoğurmaya devam edin.
- Ardından etten mandalina boyutunda bezeler alıp ortasına 1 adet tamas koyun ve yuvarlayın.
- Geniş ve sığ bir tencereye 2 çorba kaşığı sade yağı ekleyin. Sade yağ aslında sütü alınmış tereyağı. Böylece tereyağı buzdolabına ihtiyaç kalmadan uzun süre bozulmadan saklanabiliyor. Yapmak için tereyağını kısık ateşte ısıtın ve yukarı çıkan beyaz köpükleri yani sütünü kaşıkla alın. En son hiç köpük çıkmayınca bir kavanoza alın. Dibinde de sütlü kısımları varsa onları da almamaya özen gösterin. Sade yağı yapmak bu kadar kolay.
- Yağ ısınınca içine yarım halka şeklinde doğradığınız 1 adet sivri biberi koyun ve kavurmaya başlayın.
- Biber kavrulunca 1 domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın ve tencereye ilave edin. Birer çorba kaşığı biber ve domates salçalarını ilave edip salça ve domatesler ölünceye kadar kavurmaya devam edin.
- Üzerine 1,2 litre kadar sıcak su koyup 1 çorba kaşığı reyhanı tencereye ufalayın.
- Su kaynayınca içine hazırladığınız köfteleri yerleştirin. Kalan tamasları da koyup 10 dakika kadar pişirin.
- 2 adet patatesi soyup elma dilim şeklinde iri iri dilimleyin ve onları da yemeğe ekleyin.
- Yaklaşık 20 dakika da bu şekilde patatesler pişinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Misler gibi kokan hem ekşili hem bol lezzetli taş köfteniz emrinize amade. Yapıp da Gamze Hanım’ı ve beni anarsanız ne mutlu bize.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder