Koronavirüs nedir?

Koronavirüs nedir? Hakkında Bilgi

Koronavirüs hastalığı 2019, kısaltmasıyla COVID-19 ya da KOVİD-19; insanları etkileyen, şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2'nin (SARS-CoV-2) neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı.İlk olarak 2019 yılında Çin'in Vuhan şehrinde keşfedilmiş hastalık, keşfinden bu yana dünya çapında yayılarak 2019-20 koronavirüs pandemisine yol açmıştır.
 Hastalıkta görülen yaygın semptomlar arasında ateş, öksürük ve nefes darlığı yer almaktadır. Kas ağrıları, balgam üretimi ve boğaz ağrısı ise daha az yaygın görülen belirtileri oluştururlar. İshal gibi gastrointestinal belirtiler rapor edilmiştir. Bazı çalışmalarda virüsün merkezi sinir sisteminide tuttuğu, koku duyusu kaybı ve solunum güçlüğü belirtilerinin bu sebepten ileri geldiği gösterilmiştir.Vakaların çoğu hafif semptomlara sahip olsa da bazı hastalarda şiddetli zatürre ve çoklu organ yetmezliğimeydana gelebilir. Çin'deki 44.000'den fazla vaka üzerinde yapılan ilk büyük analize göre doğrulanmış vakalar arasında diyabet, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı ya da solunum sorunları olan hastalar arasında ölümler en az beş kat daha yaygındır.3 Mart 2020 itibarıyla dünya çapında ölüm oranı %3,4 olup.23 Nisan 2020 tarihi itibarıyla Dünya'da 2.698.521 onaylanmış vaka, 739.971 iyileşen varken virüs nedeniyle 188.873 hasta hayatını kaybetti.

Koronavirüs hastalığı 2019
Diğer adlar
  • Koronavirüs
  • Yeni Koronavirüs hastalığı
  • COVID-19
Novel Coronavirus SARS-CoV-2.jpg
Elektron mikrografında SARS-CoV-2 virüsleri
Olağan başlangıcı2 ila 14 gün (genellikle 5 gün) bulaştan sonra
UzmanlıkEnfeksiyon hastalıklarıGöğüs hastalıklarıvirolojiEpidemiyolojiAcil tıp 
BelirtilerAteşÖksürük, tat ve koku duyusu kaybı, nefes darlığı
KomplikasyonZatürre
Kuluçka süresi7 ile 14 gün (tipik olarak 5 gün) bulaştan sonra
SüreBir kaç hafta
NedenleriVirusAspirasyon pnömonisi
Risk faktörüKistik fibrozisKronik obstrüktif akciğer hastalığıastımdiyabetkalp yetmezliğisigara bağımlılığıyaşlılık
TanıBelirtilerin gözlenmesi, Göğüs filmiTomografi
Ayırıcı tanıCOPDastımpulmoner ödemAkciğer embolisi
TedaviAntikoagülan(HeparinVarfarin, Direkt etki gösteren oral antikoagülanlar)
Virüs genellikle öksürük sonucu oluşan damlacıklar vasıtası ile insandan insana bulaşır.Kontamine olmuş yüzeyleredokunulmasının ardından kişinin kendi yüzüne dokunmasının da diğer bir yayılma yöntemi olabileceği düşünülmektedir.Virüs enfekte kişilerin dışkısında da bulunduğundan fekal-oral yol ile bulaşma araştırılmaktadır.Virüse maruz kalındıktan semptomların ortaya çıkmasına kadar geçen kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasında olup, ortalama olarak 5 gün sürmektedir. Standart tanı yöntemi, kişiden alınacak nazofarengeal sürüntü ile yapılacak gerçek zamanlı revers transkriptazpolimeraz zincir reaksiyonu (rRT-PCR) testleri olmaktadır. Enfeksiyona aynı zamanda semptomların, risk faktörlerinin ve zatürreye işaret eden göğüs BT taramalarının beraber değerlendirilmesi ile de tanı konabilir.
Önerilen önlemler arasında sıkça el yıkama, diğer kişiler ile fiziksel mesafeyi koruma ve elleri yüzden uzakta tutma yer alır. Maske kullanımı virüs şüphesine sahip kişiler ile yakınlarına önerilmekte olup, genel halka önerilmemiştir.[Aşısı ve özel antiviral ilacı bulunmayan KOVİD-19, semptomatik tedaviizolasyon ve deneysel yöntemler ile yönetilir.Araştırma ve deneysel tedaviler, aşı geliştirme, eski antiviral ilaçların kullanımı, pasif bağışıklama ve sitokin fırtınası önlemeyi içerir.
Dünya Sağlık Örgütü Mart 2020'de 2019-20 koronavirüs salgınını bir pandemi ilan etmiş,durumun bir Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) olduğunu açıklamıştır.Hastalığın DSÖ tarafından belirlenmiş dünyanın 6 bölgesinde de yerel olarak bulaştığına dair kanıtlar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder