SİNOP

Sinop Haritası
Sinop ilinin yüzölçümü 5.862  km² 'dir.
Sinop ilinin Nüfusu ise, 1985 yılı verilerine göre 280.140 'dır.

Sinop Manzara Resimleri


Sinop ilinin telefon alan kodu 368,
Sinop ilinin plakası ise 57 'dir.

Sinop Doğal Güzellikler


Sinop'un İlçeleri
Sinop Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli.

Sinop Gezilecek Yerler


Sinop'un Tarihi ve Turistik Yerleri
       Akliman, Gazi, Ayancık, Çamlık, Bürnük, Kuztepe ve Türkeli çamlık orman içi dinlenme yerleri; Karagöl kumluğu ve Bahçeler Plajı; Balatlar Kilisesi; Sinop ve Boyabat Kaleleri ; Muineddin Süleyman Pervane Medresesi; Alaeddin Sarayı; Cezayirli Ali Paşa, Meydankapı, Kefevi, Cumaköy ve Yazıköy Camileri; Fethi Baba Mescidi ve Akmescid; Durakhan, Seyyid Bilal, Gazi Çelebi, İsfendiyaroğulları, Sultan Hatun ve Hatunlar Türbeleri; Aslan Çeşmesi; Sinop Deniz Savaşı Şehitliği ve Sinop Müzesi.

Sinop Tarihi ve Turistik Yerler

Sinop'un Coğrafyası
       Sinop İli Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesinin en doğu kesiminde yer alır. En önemli özelliği, Anadolu Yarımadasının kuzeyde Karadeniz'e doğru en fazla sokulduğu kesimin Sinop ili sınırları içinde olmasıdır. Sinop yarımadasının batı ucundaki İnceburun, Anadolunun en kuzey noktasıdır.
       Sinop en az gelişmiş illerimizdendir. Ekonomik imkanlarının yetersizliği nedeniyle il halkının bir bölümü yaşadığı yöreleri terk ederek yurt dışına ya da ülkemizin büyük kentlerine göç etmektedir.
       Güneyde Kızılırmak vadisinden, kuzeyde Karadeniz kıyısına kadar uzanan Sinop ili toprakları oldukça engebelidir. Küre Dağları ilin orta kesiminde, kıyıya parelel bir yay biçiminde batıdan güneydoğuya doğru uzanır. Ilgaz Dağı'nın kuzeydoğu uzantıları da güney kesimde il sınırları içine sokulur. Aradaki Gökırmak Vadisi bu iki dağlık alanı birbirinden ayırır. Sinop ilinin en yüksek noktası, Küre Dağları dizisi içinde yer alan Zindan Dağı'nın 1.717 metreye erişen doruğudur.
       Sinop ilinden doğan suları, doğrudan Karadeniz'e dökülen küçük bazı akarsular ile güney ve güneydoğuda doğal sınır çizen Kızılırmak toplar. Sinop ilinde bazıları sazlık ve bataklık durumunda olan birkaç küçük göl vardır. Bunlar Sülük Gölü ile Sarıkum Gölü'dür. Karadeniz kıyısı orta kesim dışında oldukça düzdür. Bu kıyının bazı kesimlerinde turizm açısından önem taşıyan kumsallar uzanır.

Sinop Manzara Resimleri


Sinop'un İklimi ve Bitki Örtüsü
       Sinop ili Karadeniz Bölgesinin nemli ve yumuşak ikliminin etkisi altındadır. Karadeniz kıyısında yer alan ve doğusu ile batısındaki merkezlerden daha az yağış alan Sinop'ta -10 °C 'nin altına düşen soğuklara ve 35 °C'yi aşan sıcaklara rastlanmaz.
       Sinop, doğal bitki örtüsü açısından en zengin illerimizden biridir. Dağlık alanların alçak kesimleri gürgen, meşe ve kayın, yüksek kesimleri ise karaçam ve sarıçam ormanlarıyla kaplıdır. Bu ormanlarda birçok yabani hayvan yaşar. Bunların başlıcaları, çakal, kurt, ayı, domuz, sansar ve sincaptır.

Sinop Tarihi Yerler

Sinop'un Ekonomisi
       Halkının büyük bölümü kırsal kesimde yaşayan Sinop ilinin ekonomisi tarım ve ormancılığa dayanır. İl alanının yaklaşık %20'si ekim alanları olarak ayrılmıştır. Yetiştirilen başlıca tarım ürünleri buğday, mısır, şekerpancarı, patates, arpa, pirinç ve domatestir. Sinop ilinin ovalık kesimlerinde daha çok sığır ve manda, yaylalık kesimlerde ise koyun yetiştirilir. Kıyı kesimlerdeki halk ise balıkçılıkla uğraşmaktadır. Sinop ilinin başlıca sanayi kuruluşları un, çeltik, süt ürünleri, deniz ürünleri, orman ürünleri, dokuma, cam, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır.
       Yeraltı kaynakları bakımından yoksul olan ildeki bazı yataklardan çıkarılan kumlar cam fabrikasında hammadde olarak kullanılmaktadır.

Sinop'un Yöresel Yemekleri

Sinop Yöresel Yemekler

       Sirkeli pırasa, çalmaç, mısır çorbası, mamalika, kestane yemeği, nokul, çerkez pastası, etli hamur, içli tava, mısır pastası, gerze nokulu.

Sinop Yemekleri




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder