Biber Gazına Karşı neler yapmalı ?

BİBER GAZININ ETKİLERİ NELERDİR?

Biber gazı vücuda solunum yoluyla girdiği gibi deriden emilim yoluyla da girebilir. Biber gazı emilimden sonra sinir uçlarına birikip dağılır. Biber gazı teknolojisi günden güne gelişmekte, güvenlik güçleri de bu gelişime ayak uydurmaktadır. Biber gazının içeriği, yapısı ve etkisi sürekli değişmektedir. Biber gazı atıldığı ortamda 2-3 km‘lik alanda etkisini gösterebilir. Çok hızlı yayılır.

Etkisi kişiden kişiye ve gaza maruz kalma durumuna göre değişir. Sağlık sorunu olan kişilerde, gaza maruz kalan kişi ölebilir.

Etkileri arasında göz yaşarması, burun tıkanması, burun ve boğazda şiddetli yanma, şuursuzluk, baş dönmesi, nefes darlığı, görme bulanıklığı, bilinç bulanıklığı, panik, aşırı öfke ve kızgınlık yer alır.

Biber gazına maruz kalan kişinin gözleri yanar ve yaşarır. Doğal tepki olarak gözyaşı salgılanır. Solunum yolunda tıkanma etkisi yapar ve kişiye boğulma hissi verir. Sürekli öksürük kişiyi kusturabilir.

BİBER GAZINDAN NASIL KORUNULUR?

Biber gazı deriden de etkili olduğu için öncelikle vücudun hiç bir yeri açıkta kalmayacak şekilde giyinmiş olmalısınız.

Eldiven, bere, atkı takmalı, giysi, içine hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatılmalıdır.

Mümkünse, gaz maskesi en temel çözümdür.

Biber gazının etkisini en basit şekilde limonla azaltabilirsiniz. Limonu bir mendil ya da atkıya sıkarak nefes alabilirsiniz. Ayrıca limonu göze, burna sürebilir, limonun suyunu içebilirsiniz. Bu önlemler, öksürüğü ve yanmayı biraz olsun azaltacaktır.

Biber gazına maruz kalma ihtimaliniz varsa yanınızda mutlaka fazladan limon, sirke bulundurunuz. Herhangi olumsuz bir durumda, çevrenizde yardıma ihtiyacı olan kişiler mutlaka olacaktır. Gazdan az etkilenen kişiler, zor durumda kalan kişilere sakin bir şekilde müdahalede bulunmalıdır.

Aynı şekilde sirke de benzer bir etkiye sahiptir, limonun yanısıra kullanılabilir.

Yanan gözle kesinlikle ovuşturulmamalıdır. Ovuşturulan gözler biber gazıyla tahriş olur ve uzun süre düzelmezler. Gözyaşının akmasına engel olmayın, gözyaşlarıyla gözler yıkanacağı için bu durum yararlıdır.

Su içmek, yüzü, gözü su ile yıkamak doğru değildir. Su, deriye yapışan zehirli gazın gözeneklere girmesine neden olabilir.

Biber gazına maruz kalındığınızda gazlı havayı mümkün olduğunca teneffüs etmemeye çalışınız. Nefes almanız gerektiğinde ise yüzünüzü “temiz havaya” doğru dönerek nefes alınız.

Biber gazı cilt yoluyla da alınabildiği için en kısa sürede gaz bulaşan giysileri değiştiriniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder