Antalya



Antalya, akdeniz bölgesinde yer almaktadır.
Telefon kodu  "242", plaka numarası "07" dir.
Antalya'nın Nüfusu : 891.149, Antalya'nın Yüzölçümü ise 20.815'tir.

Antalya'nın Tarihî ve Turistik Yerleri 
Lara, Karpuzkaldıran, Side, Konyaaltı, İncekum ve Kaş plajları, Çıralı Mesire; düden ve Manavgat Çağlayanları; Antalya kıyı Çağlayanları; Düzler Çamlığı; Demre İçmesi; Damlataş, Kadıini ve Karain Mağaraları; Köprülü Kanyon, Sahil ve Termessos Ulusal Parkları; Aspendos, Perge, Side, Olimpos, Ksantos, Termessos ve Myra Antik Kentleri; Athena Tapınağı; Yivli Minare, Korkud, Murat Paşa ve Kale Camileri; Karatay Medresesi; Evdür, Alara, Şarapsa Hanları; Antalya ve Alanya Kaleleri; Antalya Bölge Müzesi; Kalkan, Kaş ve Demre Yöresindeki Likya Kaya Mezarları.

Antalya'nın İklimi ve Bitki Örtüsü
Antalyanın sahil bölgesinde Akdeniz iklimi görülür, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Antalya'nın yukarı kısımlarında ise karasal iklim hakimdir.


          Antalya'nın %60 ı ormandır ve çoğunluğu kızılçam ve karaçam oluşturur. Kaş ve Elmalı arasında sedir ağaçları bulunur. Biraz daha aşağılarda maki vardır. Makilik alanlarda defne, sarmaşık yemiş, çitlembik, lavanta, kekik, nane ve veronika gibi bitkiler bulunur.

Antalya'nın Coğrafi Yapısı
       Antalya İl topraklarının dörtte üçünü Batı Toros Dağları kaplar. Batıda denize dik yamaçlarla inerek, girintili çıkıntılı bir kıyı oluşturan bu dağlar, doğuda denize paralel uzanır. Antalya kentinin batısı Tekeli Yaylası, doğusu Taşeli Yaylası olarak adlandırılır. bu iki yaylanın kesiştiği körfezin kuzeyinde Antalya ovası yer alır.
       Muğla il sınırına paralel uzanan Akdağ, Sivri tepeler küçük göller ve sulak çayırlarla bezenmiştir. En yüksek noktası 3.024 metreye ulaşan At Kuyruk Sallamaz Tepesi'dir. Tepenin adı, yörenin iklim özelliklerinden kaynaklanır. Burası öylesine serindir ki yazın bile sinek yaşamaz.


         Antalya'nın kara sınırını Toros Dağları oluşturur. Antalya'nın komşuları batıdan doğuya doğru Muğla, Burdur, Isparta, Konya ve güneyde Akdeniz'dir.

     Antalya'nın belli başlı akarsuları ise; alara çayı, Dimçay, Manavgat ırmağı, Köprüçay, Esençay ve Devrense çayıdır.


 Antalya'nın Ekonomisi: Antalya'da en çok elde edilen ürünler; turunçgiller, muz, susam, yerfıstığı, soya, domates salatalık, biber, taze fasulye, kabak,patlıcan ve zeytin'dir.
       Antalya ilinde halkın en önemli gelir kaynağı tarımsal üretimdir. İlin kıyı ovalarında mandalina, greyfurt, limon, portakal gibi turunçgiller, muz ve Malta eriği, çeşitli sebzeler ve pamuk, susam, yerfıstığı gibi sanayi ürünleri yetiştirilir. İlin kıyı kesimlerindeki seralarda turfanda sebze üretimi çok gelişmiştir. Başta Elmalı ovası olmak üzere, bölgenin batısındaki ovalarda yetiştirilen başlıca ürünler buğday, yulaf, şekerpancarı, ayçiçeği, elma, armut ve üzümdür.
       Deniz, hava ve kara yolu taşımacılığının gelişmesi, ürünlerin bölge dışında pazarlanmasını kolaylaştırarak, tarımsal üretimi artırıcı bir etki yaratmıştır. Buna karşılık büyük ölçüde kılkeçisi ve koyun yetiştiriciliğine dayanan hayvancılık gelişmemiştir. Öte yandan Torosların zengin bitki örtüsü arıcılığın gelişmesine olanak sağlamıştır.
       Tarımdan sonra en önemli etkinlik turizmdir. Akdeniz kıyıları boyunca uzanan plajları, uzun süren deniz mevsimi, deniz kıyısına kadar sokulan ormanlarla kaplı dağları ve zengin tarihî kalıntılarıyla Antalya turistlerin ilgisini çeken önemli bir yöredir. Her yıl yüzbinlerce turistin geldiği yörede Antalya kenti, Alanya, Manavgat, Side, Kaş, Kemer, Finike, Kalkan Kekova başlıca turizm merkezleridir.
       Un, yağ, çırçır, konserve, kereste, iplik ve dokuma fabrikalarının yanında ambalaj malzemesi, beton kanal, oto camı ve metal eşya üreten işletmeler de vardır. Sanayi kuruluşları antalya kenti çevresinde yoğunlaşmıştır. 

       Antalya'nın En Ünlü Yöresel Yemekleri; kabak çiçeği dolması, hibeş, börülce salatası, zencefilli fava, piyaz, cive ve kıymalı ebegümeci'dir.
 Antalya mutfağı klasik Akdeniz mutfağı ile özdeşleşen bir yemek yelpazesine sahip. Antalya sofralarında rastlayacağınız lezzetleri bölgede yetişen turunçgiller, muz, yer fıstığı, susam, soya, taze fasulye, kabak ve patlıcan gibi sebzeler belirliyor.


Antalya mutfağına ait en ünlü yöresel yemekler hülüklü çorba, taratorlu piyaz, kabak çintmesi, zerde, palize, Toros salatası, hibeş, tandır kebabı, sac kavurma, Finike usulü muz tatlısı, Arap kadayıfıdır.

Bu yemeklerin yanı sıra humus, şakşuka, haydari gibi mezeler; ahtapot, kalamar, midye, alabalık gibi deniz ürünleri; portakal, bergamot, limon ve greyfurttan yapılan reçel çeşitleri Antalya mutfağından çıkan en lezzeti yemeklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder