İLK TRAFİK LAMBALARI NE ZAMAN KULLANILDI GOOGLE 5 AĞUSTOS ÇARŞAMBA DOODLE

ilk-trafik-lambasi-ne-zaman-kullanildi-gunceltime.blogspot
İLK TRAFİK LAMBALARI NE ZAMAN KULLANILDI

Bugüne kadar dünyada her önemli günü hatırlatan ve dünyanın her yerindeki önemli insanların doğum tarihlerini ve ölüm yıl dönümlerini kutlayan Google bugün yine önemli bir günü anmış oluyor. 5 Ağustos Çarşamba günü google ana sayfasında trafik lambası ve ışıkta bekleyen arabalar animasyonunu görenler şaşırarak hemen bu animasyonun ne olduğunu öğrenmeye çalıştılar. 5 Ağustos 2015 Çarşamba günü google dünyadaki ilk trafik ışıklarının kullanışının 101. doğum gününü kutluyor. Bu önemli olayı güzel bir animasyon ile anan google yine herkesin taktirini toplamayı başarmıştır. Peki Trafik ışıkları ilke ne zaman kullanıldı ve nerelerde kullanıldı. İşte Detaylar.

İlk Trafik Işığı Ne Zaman Nerede Kullanıldı...
Trafiğin kontrollü bir biçimde yönlendirilmesi amacıyla gerekli noktalara konular uyarı araçlarıdır. İlk trafik ışığı 1868’de Londra’da kullanılırken, Türkiye’de ilk kez 1929’da İstanbul’da konulmuştur.İlk trafik lambaları yedi metre yüksekliğindeki demir kolonlar üzerinde Londra’nın Parlamento Alanı’nda, Bridge Caddesi ile New Palace Yard Caddesi’nin birleştiği köşeye kondu ve 10 Aralık 1868 günü hizmete girdi. Yapım çalışmalarına Londra Emniyet Müdürü Richard Mayne’nin bizzat nezaret ettiği bu ilk trafik lambası, parlamenterlerin parlamento binasına daha güvenli ulaşabilmelerini kolaylaştırmak için düşünülmüştü. Saxby and Farmer şirketi tarafından yapılan bu ilk trafik lambasında, kırmızı ve yeşil renkli iki fener dönmeli olarak yanıyordu. Kırmızı “dur”, yeşil ise “dikkat” anlamına geliyordu.

Elektrikli trafik Iambalarının ilki, 5 Ağustos 1914 günü, ABD’de, Ohio Cleveland kentinde hizmete girdi. American Traffic Signal Co. adlı şirket tarafından üretilen 5 metre yüksekliğindeki lamba, Euclid Bulvarı ile 105. Cadde’nin birleştiği köşeye dikildi. Kırmızı ve yeşil ışıkların dışında bir de uyarıcı ses vardı. Kırmızı ışık “dur”, yeşil ışık “geç” anlamındaydı. Bu ışıkların değişim sürelerine çok az bir süre kala, sesle uyarı yapılıyordu. Fransızlar da 1923 yılında, Paris’te, Grands Boulevards ile Strasbourgh Bulvarı’nın birleştiği köşeye diktikleri trafik lambasında ses ve ışık düzeninden yararlandılar. Demiryolları ilk faaliyeti geçtiği 1830’lu yıllarda uyarı ışığının rengi yeşil, geç ışığı ise beyazdı. Bir süre sonra beyaz sinyal problem yaratmaya başladı. Beyaz renkli “geç” sinyali diğer sokak lambaları ile karıştırılıyordu. Ama daha kötüsü “dur” işaretlerine konulan kırmızı mercekler yerlerinden düşünce ışık beyazlaşıyor, “geç” sinyali olarak algılanıyor ve kazalara yol açabiliyordu. Sonunda demir yolunda seyahat edenler kırmızıyı “dur”, yeşili “geç”, sarı rengi de “uyarı” sinyali olarak kullanmaya başladılar.

ilk trafik lambası ne zaman çıktı, trafik lambası ilk nerde kullanıldı, türkiyede trafik lambası hangi yılda geldi, türkiyede ilk trafik lambası ne zaman kullanıldı, trafik işaretleri ilk ne zaman çıktı, google ana sayfasındaki resim, google anasayfasındaki doodle nedir,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder