Sahte Banknotu Anlamanın PÜF NOKTASI

Paranın sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kâğıt parada büyük tuzak ! Kurban Bayramında piyasa sürülmek üzere çok miktarda sahte para ele geçirildi.

 Aksaray Emniyet Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle satılan kurbanlıklar ve diğer alışverişlerde sahte paraya karşı duyarlı olunması konusunda uyardı. Her yıl birçok kişinin, bilmeden aldıkları sahte banknot nedeniyle mağdur duruma düştüğü ve maddi kayba uğradığı belirtildi.

Yapılan açıklamada; vatandaşların sahte para mağduru olmaması için banknotların özellikleri bir kez daha hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi : "Banknotlarda; emniyet şeridi, filigran, holografik şerit folyo, kabartma baskı, gizli görüntü, bütünleşik görüntü, boyut farkı, renklendirilmiş banknot kağıdı, görme engellilere yönelik özellik, mikro yazılar, renk değiştiren şerit ve ultraviyole (UV) özellikler olmak üzere, genel itibari ile 12 adet güvenlik özelliği bulunmaktadır. Peki, paranın sahte olup olmadı nasıl anlaşılacak; güvenlik özelliklerinin kontrolü 4 ayrı yöntemle kolaylıkla yapılabilir. Bu yöntemler;
Dokunma: Banknotlarda bulunan bazı yazı ve rakam grupları ile motifler parmakla dokunulduğunda kabartmalar hissedilmektedir..
Bakma: Banknotlarda ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülebilen Atatürk portresi ve küpürün değerini gösteren rakamdan oluşan filigran ile emniyet şeridi ve bütünleşik görüntü bulunmaktadır.
Açılı bakma: Banknotlarda ön yüzünde yatay konumda göz hizasında ışığa doğru tutulduğunda görülebilen gizli görüntü ile farklı açılardan bakıldığında holografik şerit folyo, arka yüzde ise renk değiştiren şerit yer almaktadır.
Cihaz yardımıyla bakma: Banknotların bazı özellikleri büyüteç ve ultraviyole ışık veren cihazların yardımı ile görülebilmektedir. Şüpheli veya sahte banknotla karşılaşıldığında bu yöntemler kullanılıp, güvenlik özellikleri kontrol edildiğinde gerçek ve sahte banknotlar kolaylıkla ayırt edilebilir. Gerçekliğinden kuşku duyulan banknotlar, gerçek banknotlar ile karşılaştırılarak da kontrol edilebilir. Sahteliğinden şüphe edilen banknot kesinlikle alınan kişiye iade edilmemelidir. Kontrolden sonra sahte olduğu düşünülen banknotu, herhangi bir şekilde elden çıkarmak ya da imha etmek suretiyle suça ortak olunmamalıdır. Sahteliğinden şüphe edilen banknot yırtılmamalı, üzerine yazı yazılmamalı ve iğne ve benzeri araçlarla delinerek zarar verilmemelidir.
Ayrıca, şüpheli veya sahte banknot ele geçirildiğinde, bunun cumhuriyet başsavcılıklarına ya da emniyet güçlerine (155 Polis veya 156 Jandarma) intikal ettirilmesi hem bir vatandaşlık görevi, hem de yasal bir zorunluluktur. Bunun yanı sıra yapılan ihbarların bir sahtecilik şebekesinin ortaya çıkarılmasını sağlayabileceği unutulmamalıdır.
Aksaray, coğrafi konum itibari ile bir geçiş güzergâhında bulunduğundan çok önemli bir konum teşkil etmektedir. Genel itibari ile sahte paranın piyasaya sürülmesinde sıkça tercih edilen yerler arasında, yol güzergâhında bulunan marketler, bakkallar, büfeler, akaryakıt istasyonları, dinlenme tesisleri ile hayvan pazarları yer almaktadır. Bu nedenle, vatandaşların, özellikle yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile satılan kurbanlıklar ve diğer alışverişlerinde paraların kontrolünde daha duyarlı olmaları konusunda uyarılarda bulunuldu.

ÖZET OLARAK
Sahte Parayla Gerçek Parayı Ayırt etmenin PÜF NOKTASI 

Banknotların köşelerindeki 0 ın üzerine gelen filigranlar paranın sahte oldugunu, sıfırın altında kalan filigran ise paranın gerçek oldugunu ifade etmektedir.
Bir diğeri; ortadaki gizli güvenlik şeridini ışığa tuttuğunuzda sarı renk görüyorsanız para gerçek, fakat şerit ışıkta kırmızı renk görünüyorsa sahte demektir.
üçüncü olrak fosforlu kalemle paranın boş bir yerine çizgi çektiğinizde para gerçekse o çizgi görünmeyecek kadar hafif bir leke bırakırken, sahte parada bu çizgi çamur gibi bir renk almaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder