Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı
Son yılların korkunç hastalığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, insanlara kenelerden direk yada endirek olarak bulaşır. Hastalığa sebep olan virüsü taşıyan kenelerin, insanları ısırarak bulaştırmasıyla oluşur. Hastalığın % 90'ı bu şekilde bulaşır, diğer % 10 luk kısmı da, kenelerin virüsü önce hayvanlara bulaştırıp, sonra da hayvanlar aracılığı ile insanlara geçmesiyle oluşur. Son birkaç yıldır bu hastalıktan çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. O nedenle piknik alanlarının sık sık ilaçlanarak koruma altına alınması, insanların bilinçlendirilmesi gerekmektedir. İnsanların hayvanlarla temas kurarken öpmesi sevmesi sonucu salya veya kan yoluyla (hayvan kesimi yapanlarda) keneden hayvana bulaşmış olan virüsü kapmasıyla hastalık başlar. Peki bu hastalığa karşı nasıl önlem alınır, hastalığı kapan kişi nelere dikkat etmelidir. Şimdi maddeler halinde sizlere bunları elimizden geldiğince sıralamaya çalışacağız.
Belirtileri:
1. Ateş, baş ağrısı,
2. Kırıklık ve halsizlik,
3. Aşırı duyarlılık,
4. Kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı,
5. İştahsızlık, kusma, karın ağrısı veya ishal,
İlk günlerde yüz ve göğüste kızarıklık.
KENEDEN KORUNMAK İÇİN
Kırlarda dolaşırken, pikniğe giderken, park ve bahçelerde oturacaksınız bacaklarınıza ve ensenize biraz wicks sürün, kene vb. böceklerin, haşeratların bu kokuya yaklaşamadığını duyduk...
Kene Isırmalarında İlk Yardım ve Korunma Yolları
1. Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınılması gerekmektedir.
2. Hayvan barınaklarının kenelerin yapışamayacağı şekilde sıvanıp, badanalanması ve hayvanların kenelere karşı düzenli olarak ilaçlanması gerekir.
3. Kenelerle temas etmemek,
4.Mezbahalarda çalışanların veya kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşanların uygun elbiseler kullanması, maske takması, pantolonlarının paçasını çorabın içine sıkıştırması, mümkünse çizme giymesi, eve geldikten sonra vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmesi,
5. Eğer kene yapışmış ise, kendi müdahale etmeyip, en yakın sağlık kuruluşuna giderek yardım istemesi lazım,
6. Elle müdahalede kenenin irrite olması sonucu tükrük bezlerindeki virüsü kusarak, şahsın hastalanmasına sebebiyet verebilir.
7. Özellikle Tokat, Sivas ve Kelkit vadisi civarında tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın ateş, başağrısı, halsizlik ve kırgınlık gibi şikayetleri olduğunda gribal bir rahatsızlıktır diye düşünüp sağlık kuruluşuna gitmemeleri bu hastalığın sinsi bir şekilde kısa sürede ilerleyerek ölümle sonuçlanmasına sebep olmaktadır.
8. Hasta hayvan veya insanlara ait kan ve vücut sıvılarına eldiven ve maske olmadan temas edilmemelidir.
9. Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, kolonya, gazyağı ve deterjan) dökülmemelidir. Çünkü kene bu sırada kusarak mikrobu vücuda bulaştırabilir.
10. Böcek kaçıran ilaçların kullanımı ile kenelerin vücuda yapışması önlenebilir.
Ülkemizde viral bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için aşı bulma çalışmaları devam etmektedir. Bir yandan sürekli çevre ilaçlaması devam ettiği halde bunun yeterli bir çözüm olmadığını her geçen gün görmekteyiz. Umuyoruz yakın zamanda bu çalışmalar olumlu sonuçlanacaktır.
KESİNLİKLE EVDE MÜDAHALE ETMEK YOK; MUTLAKA BİR SAĞLIK KURULUŞUNA MÜRACAAT EDİNİZ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder