MANİSA

Manisa Haritası
Manisanın telefon kodu 236,  plakası ise 45'tir.

Manisa'nın yüzölçümü 13.810 km² olup, Nüfusu ise 1985 yılı verilerine göre 1.050.130'dur.

Manisa'nın İlçeleri
      Manisa merkez, Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma, Turgutlu.



Manisa'nın Tariihî ve Turistik Yerleri
      Spil Dağı Millî Parkı; Mevlevihane, At Alanı, Çınarlıçeşme, Süreyya, Kadıköy- Dedeçam, Kocamurtluk, Seyrangâh Çamlığı, Süleymanlı Çamlığı ve Mermeroluk orman içi dinlenme yerleri; Urganlı, Sart, Kurşunlu ve Menteşe Kaplıcaları; Ağlayan Kaya, Sart İlkçağ kenti; Manisa Kalesi; Manisa Ulucamisi; Muradiye, Hatuniye ve Sultan külliyeleri; Çeşnigir, İvaz Paşa, Yıldırım ve Şeyh Sinan Camileri; Kurşunluhan; Saruhan Bey, Revak Sultan, Yedi Kızlar ve Yirmi İki Sultanlar türbeleri; Manisa Müzesi..


Manisa'nın Coğrafî Yapısı
      Güney, orta ve batıdaki bazı kesimleri ovalık olan Manisa ilinin öteki kesimleridağlık ve engebelidir. İl topraklarını kuzeyde görenez Dağı, kuzeydoğuda Demirci- Simav Dağları, güneyde Bozdağlar, güneybatıda Spil (Manisa) Dağı, batıda Yunt Dağıkuzeybatıda da Soma Dağı engebelendirir. Bu dağların yüksek kesimleri doğal sınır oluşturur. Manisa ilinin en yüksek noktasıi doruğu il sınırları dışında kalan Bozdağlar'ın Kumpınar Tepesi'dir. İlin doğu kesimindeki topraklarorta yükseklikteki dalgalı düzlüklerden oluşan Gördes- Uşak yaylasının üstündedir. Bu yaylanın güneyinde bulunan sönmüş yanardağ konileri ve volkanik arazi Kula yöresine geniş bir yangın yeri görünümü verir.


      Alçak düzlüklere ise ilin güney, orta ve batı kesimlerinde rastlanır. Ege Bölgesinde doğu- batı doğrultusunda uzanan çöküntü alanlarından biri olan Gediz, Akhisar, Akşehir ve Alaşehir ovaları ilin başlıca düzlüklerini oluşturur.


      Manisa ili topraklarından kaynaklanan suların çoğu Gediz ırmağı ve Bakırçay aracılığıyla Ege Denizine ulaşır. Gediz Irmağı'na bu kesimde katılan başlıca akarsular Alaşehir Çayı, Nif Çayı olarak da bilinen Kemalpaşa Çayı, Gördes Çayı ve Kum Çayı adıyla da anılan Akhisar Çayı'dır. Kuzey kesimdeki küçük bazı alanlardan kaynaklanan sular il sınırları dışında Susurluk Çayın'ın başlangıç kolu olan Simav Çayı'na katılarakMarmara Denizi'ne dökülür. Marmara Gölü, Manisa ilindeki en önemli doğal göldür. Demirköprü ve Afşar baraj gölleri de ildeki yapay göllerdir.



Manisa'nın İklimi ve Bitki Örtüsü
      Akdeniz ikliminin etkisi altında kalan Manisa ilinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Akdeniz ikliminin yumuşaklığını yitirmeye başladığı ilin doğu kesiminde ise kışlar oldukça soğuktur. Alçak kesimlerde zeytinlikler ile makilere rastlanır. Orta yükseklikteki dalgalı düzlüklerde doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir. Dağların yüksek kesimlerindeki ormanlar kızılçam ve karaçamlarda oluşur.


Ekonomi
      İlin ekonomisinde tarım ilk sırayı alır. En çok yetiştirilen ürünler buğday, arpa, mısır, tütün, pamuk, patates, soğan, şekerpancarı, üzüm, kavun, domates, karpuz ve zeytin. Çok olmasa da diğer sebze ve meyvelerden de yetiştirilir.
Manisa, Sard, Alaşehir, Akhisar Kiliseleri

        Hayvancılıkta ise koyun ve tavuk yetiştiriciliği önemli bir gelir kaynağıdır. Sanayi alanında unlu mamüller, hayvansal ürünler, şarap, alkolsüz içecekler, konserve, yem, bitkisel yağ, dokuma ürünleri, akü, elektrik motoru, tarım makineleri, orman ürünleri, tuğla ve kiremit fabrikaları vardır. 
       Manisa, yeraltı kaynakları açısından ülkemizin en zengin illeri arasında yer alır. İl topraklarında uranyum, altın, bakır, civa, çinko, kurşun, demir, nikel, mika, magnezit, mermer ve linyit yatakları vardır. Soma yöresinde çıkarılan linyitlerin bir bölümü burada kurulmuş olan termik santrallerde değerlendirilir. 

Atatepe Manisa


Manisa'nın Yöresel Yemekleri 
Manisa Kebabı
  Manisa yöresi, uygun iklim koşulları, ekilebilir alanların genişliği ve verimliliği nedeniyle, kimi yerlerde yılda birkaç ürün alınabilen, bağ ve bahçe tarımının yaygın olduğu bir ilimizdir. Tarihî geçmişteki aldığı göçlerin manisa mutfak kültürüne çok katkısı olmuştur.



Odun Köftesi

Manisa Kebabı, Odun köftesi, Simit ekmeği, Ekmek dolması, Nohutlu Mantı, Börülce Tarator, Alaşehir kapaması, Şevket-i bostan, Yaprak sarması, Sinkonta, Mantar Tatlısı, Höşmerim, Kula güveci, Kabaklı pide, Su böreği, Kula şekerli pidesi ve biberli cacık gibi daha birçok yemek sayılabilir.


Elbasan tava

       



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder