Çanakkale

      Çanakkale ili, Türkiye'nin kuzeybatısında Marmara bölgesinde yer almaktadır. Çanakkale'nin plakası "17" olup, telefon alan kodu "286" dır.

Asya ve Avrupa'nın, Ege Denizi ile birbirinden ayrıldığı benzersiz coğrafyada Çanakkale, binlerce yıllık tarihi zenginliği, bünyesinde barındıran Türkiye'nin nadide şehirlerinden biridir.


Çanakkale Boğazı, Avrupa yakasındaki Gelibolu Yarımadası ile Asya yakasındaki daha geniş Biga Yarımadasını yemyeşil koylarla birleştirir. Doğal güzellikleri ve turistik tesisleri ile ideal bir tatil merkezidir. Turistler boğazın lezzetli balığını, yörenin kaliteli şaraplarını, otantik yada modern restoranların servisleri eşliğinde tadabilir, kentin sahip olduğu güzelliklerin keyfini çıkarabilirler.
  
  

   Çanakkale, Trakya'nın ikinci büyük ilidir. Türkiye'nin en büyük adaları olan Bozcaada ve Gökçeada     Çanakkale iline bağlıdır. 2010 yılı verilerine göre, Çanakkale'ye bağlı 12 ilçe, 22 belde ve 568 tane köy bulunmaktadır.
      Çanakkale'nin en büyük ilçesi Biga, en küçük ilçesi ise Bozcaada'dır. 


      Çanakkalenin iklimi Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir iklimdir. Çanakkale'de yılın büyük bir bölümü yağışlı geçer. İç kısımlarında yükseklik arttıkça sıcaklık ortalaması da düşer. Kışları yumuşak, rüzgârlı ve yağmurlu, Yazları da sıcak ve rüzgârlı geçer.


      Çanakkale'nin ilçeleri ; Çanakkale merkez, Bayramiç, Biga, Ayvacık, çan, Bozcaada, Ezine, Eceabat, Gökçeada, Gelibolu, Yenice, Lapseki'dir.


     Çanakkale'nin başlıca turistik yerleri Şunlardır:

Çimenlik kalesi, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı, Çanakkale Boğazı, Çanakkale Abideleri, kaleler, Anıtlıklar, Kaplıca ve Termal Tesisler, Kazdağı, Harp Eserleri Müzeleri, Antik Yunan Şehirleri, Bozcaada (Tenedos), Gökçeada (İmroz).


     Çanakkale'nin yüzölçümü, 9.887 kilometrekare olup, hem Asya hem de Avrupa'da toprakları bulunan ve kandi adını taşıyan bir boğazla ikiye ayrılan nadide bir ilimizdir.


     Çanakkale'nin nüfusu 2010 yılı verilerine göre, 490.397'dir.

Çanakkale'nin en enlü yemekleri; Melki yemeği, Hıdrellez yahnisi, kabaklı saroz böreği, kaymaklı biber böreği, sardalya kroket, sardalya dolması, balık çorbası ve en önemlisi de üzümü ve dolayısı ile şarabı çok ünlüdür Çanakkale'nin.

Bursa


Bursa'nın telefon kodu "224", il plaka numarası ise "16" dır.


Bursa Türkiye'nin en kalabalık 4. şehridir. Ekonomik açıdan gelişmiş bir ilimiz olan Bursa tarih ve doğa zenginlikleriyle büyük önem taşımaktadır.Nüfusu 2010 yılına göre 1.905 kişidir.


Bursa'nın yüzölçümü 38.928 hektardır.

Bursa'nın ikli ılıman karasal bir iklimdir. Marmara geçiş iklimi hüküm sürer. yazları çok sıcak, kışları da çok serttir. Bursa'nın %43 ormanlarla, %44 ü tarla, %5 i çayır ve meralarla kaplıdır. Topraklarının sadece %8 i tarıma elverişli değildir.


Bursa'nın ilçeleri; Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gemlik, Mudanya, Gürsu, Kestel, inegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Gemlik, Orhangazi, yenişehir, İznik, Orhaneli, Büyükorhan, keles ve Harmancık'tır.
Uludağ
İskender


Bursanın komşuları ; Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova'dır.
Kestane Şekeri


Bursa'nın en ünlü yemekleri ise şöyledir :İskender, kestane şekeri, Köbete, dızmana böreği, kartalaç, gülvarak, kaymaçina, hünkarbeğendi, sakızlı kebap, tirilye kebabı, vs.

Burdur


 Burdur'un plakası "15", Burdur'un telefon alan kodu "248"dir.


Burdur'un komşuları : Afyon, Uşak, Denizli, Muğla, Antalya ve Isparta'dır.
İnsuyu


Burdur'un iklimi ; Burdur'un topraklarının bir kısmı akdeniz ikliminin etkisinden uzak kaldığı için, Burdur'da kışlar soğuk yazlar sıcak geçer, yağışlar kış aylarında yağmur ve kar biçimindedir.

Burdur'un nüfusu 100.000 civarındadır. Bunun 78.000 i şehir nüfusudur.
Sagalassos


Burdur'un Gölleri : Burdur Gölü, Pınarbaşı (eğneş gölü), Karaevli gölü, bereket gölü, Mamak gölü, Salda gölü, Karataş gölü, Yazır (Gölcük) gölü, Gölhisar gölü, Kocayayla gölü, Söğüt gölü'dür. Bunların en büyükleri Burdur ve Salda gölüdür.
Yapraklı Barajı
 Burdur'un İlçeleri ise; yeşilova, Karamanlı, Ağlasun, Çeltikçi, Bucak, kemer, tefenni, Gölhisar, Çavdır ve Altınyayla'dır.

Gölhisar Gölü
 Burdur'un en ünlü yemekleri ;

Burdur'da daha çok yaylalardan toplanan hoş kokulu kekik ve nane ile yapılan yemekler meşhurdur.

Keçi etinden yapılan şiş kebabının şöhreti il sınırlarını da aşmıştır. Burdur şiş, testi kebabı, Kabak helvası, ceviz ezmesi, soğanlı kazan eti, et böreği, Burdur muhallebisi bunlardan bazılarıdır.

Bolu

Bolu, Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesinde yer almakta olup komşuları Bartın, Bilecik, Ankara, Adapazarı, Zonguldak, Eskişehir ve Kastamonu'dur.


Bolu'nun telefon kodu "374", plaka numarası ise "14" tür.



Bolu'nun şehir nüfusu 170 bin, toplam nüfusu ise 271 bin dir.


Bolu ilinin ilçeleri ise şöyledir: Bolu merkez, Mengen, Kıbrıscık, Göynük, Gerede, Dörtdivan, Mudurnu, Yeniçağa ve Seben'dir.


Bolu'nun yüzölçümü 8.276 kilometrekaredir. Yüzölçümünün  %18 ini tarım alanları, % 59 unu da ormanlık alanlar oluşturur. Bolu'da çayır ve meralar ise %15 lik bir bölümü kaplamaktadır.


Aşçıları ile şöhret olan Bolu'nun en ünlü yemekleri

Mengen Pilavı
  Abant kebabı, Köroğlu sarması, Tavuklu Mengen pilavı,Taze fasulye çorbası, Mantar sote, balkabaklı gözleme, orman kebabı, Abant usulü patlıcanlı kebap,kaldırık dolması, kaşık sapı,acısu bazlaması, kaşık atmaç, bakla çullaması vs.
Mantar Sote

Bitlis

Bitlis ili
Bitlis ili telefon kodu  "434" olup, Bitlis plaka numarası ise "13"tür.
Bitlis Fotoğrafları
 Bitlis Doğu Anadolu  Bölgesinde yer almaktadır.Bitlis'in İlçeleri ise; Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Mutki, Tatvan ve Hizan'dır.
Bitlis Manzara
 Bitlis'in yüzölçümü 7.021 kilometrekare olup, nüfusu 2000 yılındaki sayım sonucuna göre 388.678 dir. Yıllık nüfus artış hızı  % 16,33 tür.

Bitlis manzaraları

       Bitlis'te doğunun sert ve karasal iklimi ile birlikte Akdeniz iklimi de görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak geçmesine karşı, kışlar çok soğuktur.
Büryan Kebabı
Bitlisin en ünlü yemekleri; "avşor" ve "büryan kebabı"dır. Bitlis'te fındık ceviz, bal ve peynir üretimi oldukça iyi durumdadır.

Bingöl

Bingöl ili telefon kodu "426" olup, plaka numarası "12"dir.

Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Bingöl ili, 8 ilçe, 5 belde ve 305 köye sahiptir. Bingöl İlçleri Merkez, Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere, Yedisu dur. Bingöl ekonomisinin büyük kısmını hayvancılık oluşturmaktadır. Bunun yanısıra arıcılık, hindicilik ve tavukçuluk işletmesi ile ceviz, kitre ve çiriş ticareti de yapılmaktadır.
Perisuyu

      Bingöl iklimi, kışlar uzun sürer, sert bir kara iklimi vardır. Kar kalınlığı 3-4 metreyi bulmaktadır. Yılın üçte biri karla kaplıdır. Yazları sıcak ve kuraktır. İlkbahar ve sonbahar bol bol yağmur yağar. Bol yağış alan Bingöl'ün her yanı ilkbaharda yemyeşil bir görünüm alır. Özellikle akarsu kenarları çok güzeldir. çünkü Bingöl'ün %15i orman, %70i ise mera ve çayırlarla kaplıdır.
Yüzen Ada Bingöl

      Bingöl yüzen adası, kaleleri ve kayak merkeziyle ilgi çeken bir ildir. Yüzölçümü 8.125 kilometrekaredir. Bingöl'ün eski adı Çapakçur'dur.   
     Bingöl komşuları şu illerimizdir: diyarbakır, Muş, Erzurum, Erzincan, Tunceli ve Elazığ'dır.
Tutmaç Çorbası
      Bingöl'ün en ünlü yemekleri : Dövme çorbası, şilki, mastuva, keldoş, sorina pel, ayran aşı, selim tava ve etli patates dilbesi'dir.
Selim Tava

Bilecik

Bilecik telefon kodu "228", Bilecik plakası"11"dir. Bilecik, Marmara Bölgesinin güneydoğusunda yer almakta olup, dört bölgede toprağı bulunan tek ilimizdir.Topraklarının bulunduğu bu dört bölge Marmara, karadeniz, Ege ve iç anadolunun kesiştiği bölgedir. Ormanları, dereleri, gölleri ve zengin maden ocakları ile ayrı bir özellik taşıyan ilimizde Batı Anadolu şivesi kullanılmaktadır.

      Bilecik şehir nüfusu 173.389 olup, ilçe, köy ve kasabalarla birlikte toplam nüfusu 225.381 kişidir. Yüzölçümü ise, 4.307 kilometrekaredir.
      Bilecik ilçeleri ; Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve eski adı Kırka olan Yenipazar'dır.

      Bilecik iklimi, güneyinde ve doğusunda İçanadolu'nun yayla iklimi görülmektedir.Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Diğer kısımlarında ise kışlar ılık geçer. yağmur daha çok ilkbahar ve sonbaharda yağar.

      En ünlü yemekleri ise, büzme, piruhi, ovmaç çorbası, keklik kebabı, sac kebabı, köpük helvası,samsı, pancar pekmezi, kıtırcı helvası, cevizli üzüm sucuğu v.s.